Familieleden Peter R. de Vries boos: “We willen dat de verdachten ons aankijken”

In Amsterdam is dinsdag kort na 9.00 uur de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de twee verdachten van de moord op Nederlands misdaadjournalist Peter R. de Vries begonnen. De verdachten, Kamil E. (36) en Delano G. (22), zijn in de rechtszaal aanwezig. De rechtbank heeft hun aanwezigheid bevolen.

Bron: De Telegraaf

Bij aanvang van de zitting waarschuwde de voorzitter dat het proces schokkend kan zijn voor de aanwezigen, met name de nabestaanden van De Vries, ook omdat er beeldmateriaal zal worden getoond. Zijn beide kinderen, zijn ex-vrouw en zijn partner wonen het proces bij. Zowel de vriendin van Peter, zijn ex-vrouw, dochter Kelly en zoon Royce hebben schadeclaims ingediend. De schade van het verlies dat de familie heeft geleden is niet in geld uit te drukken, zegt de advocaat van de familie de Vries, Annemiek van Spanje. De advocate zegt dat het bedrag moet worden gezien als een herstelbetaling voor de geleden schade, en een middel om de verdachten in de portemonnee te raken.

De familieleden willen graag dat de verdachten hen aankijken tijdens het spreekrecht. Royce richt zich tot de verdachte in de hoop een snaar te raken. Ondanks dat hij inmiddels weet hij dat deze mannen „een ongeëvenaard disrespect voor het leven hebben en dat het zinloos zal zijn.” De partner van De Vries maakt volgende week gebruik van haar spreekrecht, tijdens de tweede zittingsdag van de strafzaak. Zij had de rechtbank verzocht haar vordering tot schadevergoeding achter gesloten deuren te mogen toelichten, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

Zoals jij mijn vader niet aankeek

Kelly de Vries richt zich wel rechtstreeks tot de verdachten. Ze kijkt Delano G. aan, “zoals jij mijn vader niet durfde aan te kijken toen je hem van achteren neerschoot.” Ze wil weten wat het motief is de mannen: “Voor geld? Omdat jullie het niet met hem eens zijn?” Kelly wil ze een gedachte meegeven om de komende tientallen jaren over na te denken. Maar ook de kinderen van Kamil E. en Delano G. zullen verder moeten met het besef van wat hun vaders hebben gedaan, zegt Kelly. “Ik heb tenminste een vader waar ik trots op kan zijn. Over hem zal worden gezegd dat hij een held was.”

Ze haalde een boek van haar vader aan met de titel Een moord kost meer levens. Ze doelde niet alleen op haar familie, maar ook op de vele nabestaanden van een misdrijf die De Vries bijstond en ook op de verdachten. “Jouw zoon, Delano, jouw kinderen, Kamil. Kinderen die geconfronteerd gaan worden met wat jullie hebben gedaan. Ook dat hebben jullie op je geweten. Mijn vader zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was.” De ex-vrouw van Peter liep door de moord op de vader van haar kinderen een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) op. Kelly liep een acute stress-stoornis op.

G. heeft aangegeven dat hij niet op de beschuldigingen wil reageren. “Nee, ik wil niks zeggen, meneer”, zei hij tegen de rechter. E. ontkende nogmaals dat hij schuld heeft aan de moord. “Ik heb niemand vermoord. Ik was alleen maar de chauffeur.” Kamil E. zegt ook dat hij geen geld heeft ontvangen. “Alleen 100 euro voor brandstof en eten op die dag.” Hij zou alleen maar iemand van Rotterdam naar Amsterdam brengen. “Dat was mijn rol. Wat de gevonden telefoon betreft, de berichten zijn niet door mij geschreven.”

Derde inzittende

Kamil E. paste dinsdag in de rechtbank in Amsterdam zijn eerdere verklaring aan. Niet alleen hij en medeverdachte Delano G. zouden van Rotterdam naar Amsterdam zijn gereden, er zat nog een derde man in de auto. Deze Poolse man was volgens E. na G. uitgestapt en “moest iets doen.”

De 36-jarige E. vertelde niet eerder over deze man, net als hij ook een Pool, waar hij naar eigen zeggen verder niets over wilde zeggen “omdat hij niet is aangehouden.” Van een mogelijke derde persoon is niets te zien op camerabeelden. E. en G. zijn wel veelvuldig te zien. Het is duidelijk dat de Officier van Justitie denkt dat Kamil E. die Pool heeft verzonnen. “Het lijkt totale flauwekul te zijn wat hij hierover verklaart.”

G. zei niets over een mogelijke derde man. “Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, zei hij. Hij heeft nog geen enkel commentaar willen geven over de verdenkingen tegen hem. G. wordt ervan verdacht de schutter te zijn. In eerste instantie zweeg Kamil E. ook. Hij ontkent tot op de dag van vandaag betrokkenheid bij de dood van Peter. Maar het OM ziet het anders en beschouwt beide verdachten als “volle medeplegers”, aldus de Officier van Justitie. Voor zijn vingerafdrukken op de wapens, en de schotresten op zijn handen heeft Delano G. geen verklaring gegeven. Ook vandaag niet, zegt de OvJ. Bovendien voldoet hij aan het signalement van de schutter.

De OvJ heeft het over “overvloedig bewijs” waarvoor Delano G. geen enkele uitleg heeft gegeven. Wat het OM betreft staat vast dat hij de schutter was. Volgens het Openbaar Ministerie is G. de schutter geweest. Op de vraag van de rechtbank of hij De Vries (64) heeft neergeschoten antwoordde hij dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept. G. wenst niets te verklaren, E. beantwoordt wel vragen en ontkent betrokkenheid bij de moord op de misdaadverslaggever. De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Beelden

De rechtbank heeft dinsdag beelden getoond van de moordaanslag op Peter R. de Vries. De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard aan de Lange Leidsedwarsstraat en liep richting de parkeergarage verderop in die straat, waar zijn auto stond. In de buurt van de garage werd hij nauwelijks drie minuten later met meerdere kogels neergeschoten. Op de beelden is te zien dat de dader hem van achteren heeft benaderd.

Op andere beelden zijn de schutters onderweg naar de plek van de aanslag en al vluchtend te zien. De vluchtroute van de twee verdachten is nauwgezet gereconstrueerd aan de hand van beelden van bewakings- en snelwegcamera’s. En getuigenverklaringen. Al om 19.31 uur zou hij een bericht hebben gestuurd aan een vooralsnog onbekend gebleven man die de moordaanslag op afstand zou hebben geregisseerd. Daarin staat onder meer dat hij De Vries „dwars door zijn kk hoofd en lichaam” heeft geschoten en dat het slachtoffer dood is, „kk-dood.” De verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) werden binnen een uur na de aanslag bij een afrit op de A4 door de politie klemgereden en aangehouden.

In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) gevonden, en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G., de vermoedelijke schutter. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek.

Dinsdag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma.

Verslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf is bij de zaak aanwezig. Haar verslag is live te volgen via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER