alex brackx nature - alexander brackx

Hongerige cheeta valt zebraveulen aan: Alex Brackx uit Gent wint internationale fotowedstrijd met wildlife foto

Wildlife fotograaf Alex Brackx uit Gent heeft de Africa Geographic Photo Contest 2022 gewonnen met een foto die hij kon nemen in het Maasai Mara National Park in Kenia. De foto heeft als titel "Those last seconds" en toont een hongerige cheeta die een zebraveulen aanvalt, terwijl de moeder de aanval tevergeefs probeert tegen te gaan.

"Mijn haar stond recht in mijn nek", vertelt West-Vlaming Alex Brackx die in Gent woont, over het moment waarop hij het dramatische beeld kon nemen. De man was net een week in Afrika in 2021 om dieren te spotten en te fotograferen. "Ik ging er naartoe met mijn vriendin. Ze wilde wel eens een kill zien, het doden van een dier door een ander dier, dus. Ze zei nog: "als het maar geen zebra is", want dat zijn haar favoriete dieren."

Mijn haar stond recht in mijn nek
Fotograaf Alex Brackx

"Het was een heel straf moment", herinnert hij zich nog. De foto toont de aanval van een hongerige cheeta op een zebraveulen. "En je ziet de moeder die nog probeert om haar jong te beschermen of vrij te krijgen van de aanval. Maar dat is niet gelukt. De cheeta heeft de zebra opgegeten."

De cheeta is een katachtig roofdier dat ook het jachtluipaard wordt genoemd. Het staat gekend als het snelste landdier ter wereld: geschat wordt dat het dier 80 Ă  130 kilometer per uur kan rennen.

6 uur wachten

Het dramatische moment werd genomen na 6 uur wachten, in een jeep in het Masaai Mara National Park in Kenia. De fotograaf werd begeleid door een Masaai Mara gids. "We reden door kuddes gazelles, topi's (een soort antilope) en andere dieren. We waren 4 cheeta broers aan het bekijken." De gidsen in de nationale parken kennen de omgeving en de dieren door en door, volgens Brackx. "De gids vertelde dat de dieren heel erg veel honger hadden en hij voorspelde dat ze voor de zebra's gingen gaan."

De gids zei nog: de cheeta's gaan voor de zebra's gaan

Fotograaf Alex Brackx

Alles verliep veilig, want Brackx en zijn gezelschap waren op veilige afstand. "Ik heb het beeld genomen met een 500 millimeter lens. Ik had amper tijd om het beeld te nemen, want de dieren komen heel snel op je af. Maar het heeft in totaal 6 uur geduurd om de foto te kunnen nemen."

Reizen

Alex Brackx is leraar en kan bijna iedere vakantie weg met zijn vriendin. Dan gaan ze naar plekken in eigen land en in het buitenland, op zoek naar de mooiste foto's. Volgend jaar wordt een speciaal jaar: "Dan gaan we 8 maanden reizen door Botswana, Borneo, Australië en nog meer. En we gaan op zoek naar dieren om te spotten en te fotograferen."

De foto hieronder toont zebra's in een ander nationaal park in Kenia waar de fotograaf eerder kwam.

Prestigieuze fotowedstrijd

Brackx was bijzonder verrast dat hij zo'n prestigieuze fotowedstrijd kon winnen: "Er waren 7389 inzendingen, ik had dit nooit gedacht." Hij mag zichzelf nu Photographer of the Year 2022 noemen.

De Africa Geographic Photo Contest wordt georganiseerd door de Travel & Conservation-organisatie Africa Geographic. De winnaar krijgt een reis en wint 5.000 dollar.

Meest gelezen