Themabeeld. ©  GettyImages

Europees Parlement bereikt akkoord over invoering van universele lader

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de invoering van een universele lader voor smartphones en tablets. Dat heeft het Franse EU-voorzitterschap dinsdag gemeld. Zo zou er een einde moeten komen aan de volle lade met verschillende soorten opladers. De USB-C poort wordt de standaard.

Bron: BELGA, Europees Parlement

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over de universele lader waarmee elke smartphone, tablet, camera, hoofdtelefoon, draagbare luidspreker of gameconsole kan worden opgeladen. Concreet zal tegen het najaar van 2024 elk toestel dat wordt verkocht, voorzien zijn van een USB-C-laadpoort.

LEES OOK. Straks heb je maar één lader nodig voor je gsm, tablet en koptelefoon: wat is er beslist, en welke lader zal dat dan zijn?

Volgens de nieuwe wetgeving hebben consumenten dan niet langer een ander oplaadapparaat en een andere oplaadkabel nodig wanneer ze een nieuw apparaat kopen. Consumenten krijgen bij aankoop van een nieuw toestel dan ook de keuze of ze het toestel met of zonder extra lader willen kopen, zo besparen ze geld op onnodige aankopen van verschillende opladers.

De nieuwe regels moeten ertoe leiden dat opladers een langere levensduur krijgen. Ook wanneer het toestel de geest geeft, zou je de oplader nog kunnen gebruiken voor andere apparaten. Zo zal er ook duurzamer worden omgesprongen met grondstoffen.

Zowel het parlement als de lidstaten moeten het akkoord nog formeel goedkeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER