Reuzenaronskelk in Plantentuin Meise binnenkort weer in bloei

In de Plantentuin van Meise zal deze week de reuzenaronskelk, de grootste bloem ter wereld, weer in bloei staan. Een gebeurtenis die telkens heel wat toeschouwers lokt. "Het kan ieder moment gebeuren", aldus Koen Es van de Plantentuin.

De reuzenaronskelk of Amorphophallus titanum (letter vertaald: misvormde reuzenpenis) is een zeldzame plantensoort die enkel in de tropische bossen van Sumatra in het wild groeit. Maar ook in de Plantentuin in Meise groeit de plant, die bekend staat als de grootste bloem ter wereld. In één groeiseizoen produceert de grote knol, die tot 130 kg zwaar kan worden, ofwel een enorm blad van 2 tot 6 m hoog, ofwel een reusachtige "bloem" van 1,5 tot 3 m hoog. Plantkundig gezien gaat het om een bloeiwijze, want ze is samengesteld uit vele kleine bloempjes. De bloei van de reuzenaronskelk duurt slechts twee dagen, maar lokt iedere keer vele toeschouwers.

"Het kan ieder moment gebeuren", vertelt Koen Es van de Plantentuin in Meise aan Radio 2. "We zijn in blijde verwachting." Ook plantenliefhebbers zullen in blijde verwachting zijn, want na twee coronajaren kunnen mensen weer massaal naar de bloem komen kijken. "De eerste avond dat Reuzenaronskelk bloeit, is het leukst, want dan is de bloem het grootst en dan ruik je haar typische geur ook heel goed. De geur van rotte vis, of, zegt men wel eens, een lijkengeur."

De reuzenaronskelk komt in België enkel voor in bepaalde botanische tuinen, zoals de Plantentuin van Meise en in de Plantentuin van Gent. Maar in de bossen van Vlaams-Brabant zijn er ook wilde, inheemse aronskelken te vinden. "Die zijn even spectaculair als de reuzenaronskelk, maar weliswaar veel kleiner", weet Koen Es. "Het gaat om de inheemse gevlekte aronskelk die 10 tot 15 centimeter groot wordt." Wie toch liever de grote versie ervan ziet, kan via de website van de Plantentuin van Meise te weten komen wanneer de Reuzenaronskelk precies in bloei gaat deze week.

Meest gelezen