Robotmaaiers voortaan 's nachts verboden in Kraainem en Wezembeek-Oppem om kleine dieren te beschermen

Robotmaaiers mogen voortaan niet meer ’s nachts het gras maaien in de gemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem.  Dat verbod moet kleine dieren, zoals egels en kikkers, beschermen en is intussen opgenomen in een nieuw politiereglement. 

Natuurpunt deed twee jaar geleden al een oproep om robotmaaiers 's nachts niet te gebruiken. De kleine automatische grasmaaiers zijn namelijk gevaarlijk voor egels en andere dieren die 's nachts in de tuin op zoek gaan naar eten. Een botsing met een robotmaaier leidt vaak tot gewonde dieren of zelfs de dood.

De gemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem geven nu gehoor aan die oproep: de robotmaaiers mogen voortaan tussen 18 uur ‘s avonds en 9 uur ‘s morgens niet meer het gras afrijden. Dat staat zo in het nieuwe politiereglement van de politiezone WOKRA (Wezembeek-Oppem en Kraainem). Wie het reglement toch overtreedt en betrapt wordt, riskeert een boete die kan oplopen tot 150 euro.

Tips om ongelukken te voorkomen

Op haar website geeft de vzw Natuurpunt alvast enkele tips om ongelukken tussen robotmaaiers en egels te voorkomen. Zo laat je de robotmaaier dus best overdag rijden en verwijder je op voorhand alle dieren van het gazon. Koop ook een toestel met een lage rand (<4,5 cm) met botssensor, zo keert het toestel ook om bij aanrijding met kleine dieren zoals jonge egels. En ook andere veiligheidsmechanismen zoals inklapbare messen worden aangeraden. Wie tenslotte toch een gewonde egel vindt, neemt best contact op met een opvangcentrum voor wilde dieren.

Meest gelezen