AFP or licensors

Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen spreekt klare taal: "Polen krijgt geen geld als het niet hervormt"

De Europese Commissie mag dan wel het Poolse herstelplan hebben goedgekeurd, Warschau zal geen Europese subsidies en leningen krijgen voordat het de justitiehervormingen doorvoert waartoe het zich geëngageerd heeft. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

De Commissie kreeg vorige week veel kritiek omdat ze de lidstaten de formele aanbeveling heeft gegeven het Poolse herstelplan goed te keuren. Daarmee krijgt Warschau uitzicht op 35,4 miljard euro aan subsidies en leningen om hervormingen en investeringen mee te helpen financieren. 

Nochtans had de Commissie, bij monde van voorzitter Ursula von der Leyen, eerder drie mijlpalen vooropgesteld die gehaald moeten worden voordat er Europees geld naar Polen kan vloeien. Die hebben alle drie betrekking op de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht. Polen heeft zich er ook toe geëngageerd die mijlpalen te realiseren.

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 2 juni 2022 over het bezoek van Von der Leyen aan Warschau waarbij ze Polen (onder voorwaarden) geld uit het coronaherstelfonds toezegde:

Videospeler inladen...

Akkoord gaan met het Poolse herstelplan betekent niet dat de andere procedures met betrekking tot de rechtsstaat worden stopgezet

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

"Laat mij heel duidelijk zijn. Deze engagementen moeten voldaan zijn alvorens er ook maar één betaling kan worden uitgevoerd", zei von der Leyen in Straatsburg. "Ik weet dat sommigen onder jullie sceptisch zijn, maar laat me verzekeren dat er pas geld kan worden vrijgegeven als deze hervormingen worden gerealiseerd."

In de aanloop naar het debat met von der Leyen wisten verschillende fracties niet goed wat ze moesten maken van de beslissing van de Commissie. Enkele liberale parlementsleden - onder wie Guy Verhofstadt (Open VLD) - hadden zelfs gedreigd met een motie van afkeuring, die de volledige Commissie tot ontslag zou kunnen dwingen. Maar na de interventie van von der Leyen was de toon gematigd.

In haar interventie in het parlement betwistte von der Leyen dat de Commissie lopende juridische procedures tegen Polen zou wegwuiven. "Akkoord gaan met het Poolse herstelplan betekent niet dat de andere procedures met betrekking tot de rechtsstaat worden stopgezet. We zetten de inbreukprocedures voort en we zullen er niet aan twijfelen om indien nodig nieuwe op te starten."

Meest gelezen