Congo haalt alles uit de kast voor bezoek van koning Filip en koningin Mathilde

 ©  BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde zijn dinsdagnamiddag met alle mogelijke egards ontvangen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Een bataljon Congolese soldaten in praaluniform, de militaire fanfare en uiteraard president Félix Tshisekedi en zijn echtgenote stonden het Belgische vliegtuig op te wachten.

Bron: BELGA

Het koningspaar vertrok dinsdagochtend uit Brussel voor een vijfdaags staatsbezoek aan Congo. Ze worden vergezeld door eerste minister Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.

Na een vlucht van acht uur werden ze ontvangen door Félix Tshisekedi, de president die vier jaar geleden aan de macht kwam en mee zorgde voor een dooi in de verhoudingen tussen België en de voormalige kolonie. Een lange erehaag van politieke en religieuze hoogwaardigheidsbekleders leidde vervolgens naar een traditionele dansgroep.

Duizenden inwoners van de hoofdstad verzamelden langs de kant van de weg om de colonne met het koningspaar toe te juichen. Ook de straten zijn rijkelijk versierd met foto’s van de vorsten.

Dinsdagavond hebben de Belgische en Congolese excellenties al een officieel banket. Woensdag volgt dan de lang geanticipeerde toespraak van koning Filip. De verwachting is dat hij de spijtbetuiging herhaalt uit de brief die hij stuurde naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid. Mogelijk komen er ook echt excuses voor de excessen uit de koloniale periode.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen