Themabeeld ©  ISOPIX

Britse spoorbond legt drie dagen het werk neer: “Grootste staking sinds 1989”

De Britse spoorvakbond Rail, Maritime and Transport Union (RMT) wil later deze maand drie dagen het werk neerleggen. RMT verwacht dat meer dan vijftigduizend spoorwegarbeiders zullen staken op 21, 23 en 25 juni. Dat kondigde de spoorvakbond dinsdag aan: “het wordt de grootste spoorstakingsactie in het Verenigd Koninkrijk sinds 1989.”

EmKe
Bron: BELGA, RMT

Vorige maand stemden de vakbondsleden bij de spoorbedrijven al in met acties, na escalerende conflicten over verloning en ontslagen. Network Rail en de spoorwegmaatschappijen hebben hun personeel onderworpen aan een meerjarige bevriezing van de lonen en zijn van plan duizenden banen te schrappen wat ervoor zorgt dat de veiligheid op de spoorwegen in het gedrang komt. Zo klinkt het. “We hebben te maken met een crisis. Het is onaanvaardbaar dat het spoorpersoneel hun baan verliest of nog een jaar met de bevriezing van de lonen te maken krijgt terwijl de inflatie alleen maar lijkt te stijgen.”

“Het spoorpersoneel is vreselijk behandeld geweest, en hoewel we in onderhandelingen ons best gedaan hebben, weigert de top van de spoorbedrijven, met de steun van de regering, om hun zorgen ernstig te nemen”, aldus vakbondsman Mick Lynch. Hij wijst erop dat de arbeiders te maken krijgen met de stijgende prijzen en inflatie, terwijl de spoorbedrijven jaarlijks minstens 500 miljoen pond (588 miljoen euro) winst maken. “Deze oneerlijkheid voedt de woede van onze leden en hun vastberadenheid om een eerlijke regeling te verkrijgen”, aldus Lynch.

Londense metronet

Naast de staking van de Britse spoorvakbond komt daarbovenop een staking van het Londense metronet op 21 juni, tegelijk met de eerste dag van de spoorstaking. Er wordt gevreesd voor enorme chaos. Er werd maandag ook al gestaakt bij de Londense metro. Het personeel klaagt over de pensioenen en een te hoge werkdruk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER