ASSISEN. Guy Pardaens schuldig aan moord op vrouw, niet aan moordpoging op haar nieuwe partner

 ©  fvv

De 65-jarige Guy Pardaens is schuldig aan moord op zijn 53-jarige vrouw Nicole Van Assche in 2018 in Geraardsbergen, maar niet aan poging moord op haar nieuwe partner Jan Van Asbroeck. Dat heeft de jury van het Gentse hof van assisen beslist. Pardaens werd ook schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling door het veroorzaken van een ontploffing.

Bron: BELGA

LEES OOK. ASSISEN. Hij sloeg haar met een hamer dood en liet dan zijn huis ontploffen: Guy Pardaens (65) beschuldigd van moord op ex-vrouw en moordpoging op haar nieuwe vriend (+)

De feiten hadden plaats op 29 januari 2018 in de woning van de beschuldigde in de Hasseltsestraat in Ophasselt, een deelgemeente van Geraardsbergen. De bewoners van de straat hoorden rond 22.45 uur een luide knal. De politie kwam ter plaatse, zag dat de achtergevel volledig weggeblazen was en trof in de woning het lichaam aan van Nicole Van Assche. De wetsdokter stelde later vast dat het schedeldak en het voorhoofd van de vrouw volledig verbrijzeld waren en dat ze een twaalftal slagen had gekregen met een hamer.

LEES OOK. Guy Pardaens vertelt uitvoerig hoe hij ex doodsloeg: “Had ze gewoon een keertje verstand gehad. Maar nee, ze moest me uitlachen” (+)

Jan Van Asbroeck, die op het moment van de feiten al drie maanden een relatie had met het slachtoffer, werd ook in de omgeving aangetroffen. Hij vertelde dat er een ontploffing was, dat Van Assche vermoord was en dat de dader hem ook wou vermoorden. Guy Pardaens werd even later in een veld in de omgeving aangetroffen met ernstige brandwonden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging en moest een tijdlang in een kunstmatige coma gehouden worden.

LEES OOK. ASSISEN. Nieuwe vriend van slachtoffer getuigt over ontploffing van huis Guy Pardaens: “Toen Guy buitenkwam, rookte hij helemaal” (+)

Pas drie maanden later kon hij voor het eerst verhoord worden. Hij verklaarde dat Van Assche bij hem kwam en hem zei dat ze wou scheiden. Er zou een ruzie ontstaan zijn, waarna de beschuldigde de hamer nam, naar eigen zeggen om haar het zwijgen op te leggen. Daarna verliet hij de woning om een gasfles te kopen. Pardaens stelde dat hij zichzelf wilde vergassen, een halve fles whisky dronk en de gasfles opendraaide. Hij raakte even bewusteloos en toen hij weer wakker werd stak hij volgens zijn verklaring zonder nadenken een sigaret aan. Volgens een college van branddeskundigen was die versie echter onwaarschijnlijk en stak Pardaens moedwillig een ander brandbaar object aan.

Riskeert levenslang

Het openbaar ministerie had gevraagd om Pardaens schuldig te verklaren aan moord op Van Assche en poging moord op Van Asbroeck, en aan opzettelijke vernieling door het veroorzaken van een ontploffing terwijl hij had moeten vermoeden dat er iemand aanwezig was. De verdediging betwistte de voorbedachtheid bij de feiten op Van Assche en de poging moord op de nieuwe partner. De jury achtte hem schuldig aan moord op zijn vrouw en aan opzettelijke vernieling maar niet aan poging moord op Van Asbroeck.

Woensdag wordt gepleit over de strafmaat. Pardaens riskeert levenslang.

LEES OOK. ASSISEN. Advocaten betwisten dat Guy Pardaens plan beraamde om zijn ex en haar vriend te doden: “Hij is geen heilige, maar ook geen duivel” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen