OVERZICHT. Aantal coronabesmettingen stijgt weer voor het eerst in weken: “Mogelijk blijvende trend door nieuwe varianten”

Het zevendaagse gemiddelde van geregistreerde coronabesmettingen is opnieuw wat gestegen, voor het eerst in weken. Ook het aantal tests steeg wel, zij het in mindere mate. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. “Het is nog iets te vroeg om te zeggen dat het een blijvende trend is, maar het zou wel kunnen”, legt Steven Van Gucht van Sciensano uit aan HLN LIVE. De stijging in de cijfers heeft volgens de viroloog te maken met de nieuwe varianten BA.4 en BA.5, die nu al bijna de helft van de nieuwe besmettingen uitmaken.

  1. Op bezoek bij Jens (46) en Nathalie (45) in Rhodos, één jaar na de vernietigende bosbranden: “Schrik? Allesbehalve!”
    PREMIUM
    2

    Op bezoek bij Jens (46) en Nathalie (45) in Rhodos, één jaar na de vernieti­gen­de bosbranden: “Schrik? Allesbehal­ve!”

    Na de hevige bosbranden van vorige zomer maakt het Griekse eiland Rhodos zich op voor het toeristische hoogseizoen. De regering deelt zelfs “reischeques” uit aan de 25.000 toeristen die toen noodgedwongen van het eiland geëvacueerd werden. Nathalie (45) en Jens (46) uit Knokke-Heist openden twee maanden voor de branden hun vijftien luxevilla’s op een heuvel op het eiland. “De dag dat het vuur startte, was de eerste dag dat ze allemaal vol zaten.”
    Knokke-Heist
  2. Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor ernstige gezondheidsrisico’s door lawaai nachtvluchten: “Van depressies en obesitas tot hartfalen”
    PREMIUM
    125

    Hoge Gezond­heids­raad waarschuwt voor ernstige gezondheidsrisico’s door lawaai nachtvluch­ten: “Van depressies en obesitas tot hartfalen”

    Depressie, angst, slaapverstoring, stress, leerachterstand, hoge bloeddruk, hartziekte, afwijkend geboortegewicht. De lijst van potentiële gezondheidsproblemen voor buren van Brussels Airport is zo lang, dat de Hoge Gezondheidsraad ervoor pleit om alle nachtvluchten te schrappen. Ook minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat ze verdwijnen. Professor Greet Schoeters (UAntwerpen) legt uit waarom die vluchten zo’n groot probleem zijn, en vraagt ook overdag actie. “Deze ontwikkeling moeten we echt tegenhouden.”
    Zaventem