Foto: Belga

Brussels Airlines schrapt deze zomer 148 vluchten naar Europese bestemmingen

Brussels Airlines schrapt in juni en juli 148 vluchten naar verschillende Europese bestemmingen. “Een geste om de werkdruk op het personeel te verlagen”, zegt woordvoerster Maaike Andries. 

In de loop van juni en juli zullen er over een periode van vijf weken 74 rotaties uit het vluchtschema van Brussels Airlines worden gehaald. Concreet komt dat neer op 148 enkele vluchten. "Dit op vraag van ons vliegend personeel. Zij waren bezorgd over de werkdruk komende maanden", verklaart woordvoerster Maaike Andries.

Het gaat over vluchten naar Europese bestemmingen. "We hebben gekeken naar vluchten waarvoor er voldoende alternatieven zijn", aldus Andries. Minder dan 1 procent van de passagiers wordt getroffen. "We zullen hen proactief contacteren en hen een alternatieve vlucht toewijzen. Dat kan met Brussels Airlines zelf zijn, ofwel met een van onze zustermaatschappijen."

Wie niet akkoord gaat, wordt gevraagd Brussels Airlines te contacteren. "Zo kunnen we samen kijken naar het beste alternatief. Mocht ook dat voor hen niet interessant zijn, dan kunnen ze het volledige bedrag laten terugbetalen."

Verzoeningspoging

Andries noemt de beslissing van de directie “een geste” richting het vliegend personeel van Brussels Airlines, dat al langer de te hoge werkdruk aankaart en in december vorig jaar het werk daarom al een keer neerlegde. 

Gisteren nog mislukte een verzoeningspoging tussen de directie en de vakbonden van het cabinepersoneel, waardoor een nieuwe staking tijdens de zomeruittocht niet uitgesloten is.

ACV Puls spreekt op het eerste zicht over “nepoplossingen”. “We gaan de maatregel bestuderen, maar we hebben concrete cijfers nodig om te zien wat voor impact dit daadwerkelijk heeft op de arbeidsroosters”, zegt afgevaardigde Paul Beukenhout. “Zal dit nu écht de werkdruk verlagen? Kunnen ze dat bewijzen? De rusttijden moeten structureel heronderhandeld worden voor in de toekomst.”

Olivier Van Camp van de socialistische bediendenvakbond BBTK vindt het jammer dat de beslissing over het initiatief in de media wordt gelanceerd zonder de vakbonden in te lichten. Net als Beukenhout wil ook hij weten in welke mate de geschrapte vluchten in praktijk een verschil voor het personeel zullen maken. "We moeten het nog bekijken, maar dit lijkt een druppel op een hete plaat voor de zomer. Een manoeuvre om te bereiken dat er geen acties zullen worden gevoerd."

Morgen zitten alle vakbonden opnieuw samen en zal de beslissing op tafel worden gelegd, klinkt het.

Staking in Parijs

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle wordt morgenochtend een kwart van de vluchten geannuleerd vanwege een staking van het luchthavenpersoneel. De Franse burgerluchtvaartautoriteit (DGAC) heeft de luchtvaartmaatschappijen gevraagd het aantal vluchten tussen 7 en 14 uur te beperken.

Air France, de luchtvaartmaatschappij met de meeste vluchten op de luchthaven, heeft aangekondigd al zeker 85 korte- en middellangeafstandsvluchten te schrappen.

Het gaat om een gemeenschappelijke actie van de vakbonden op de luchthaven. Ze eisen een loonsverhoging van 300 euro voor iedereen, "zonder voorwaarden".

Meest gelezen