NICOLAS MAETERLINCK

Bedrijfswereld wil hoogspanningslijn Ventilus in West-Vlaanderen bovengronds: "Meest realistische en betaalbare optie"

De bedrijfswereld wil dat de hoogspanningslijn Ventilus in West-Vlaanderen bovengronds komt. In een brief vragen sectorfederaties zoals Agoria, Comeos en VOKA aan de Vlaamse regering om snel knopen door te hakken. "Wordt Ventilus niet bovengronds gebouwd, dan verliezen onze ondernemingen twee keer."

Het Ventilus-project is een geplande nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de stroom van de windmolens op zee naar het binnenland moet brengen. De lijn zou van Zeebrugge naar Avelgem lopen, maar buurtbewoners protesteerden daar al tegen omdat ze vrezen voor gezondheidsrisico's. 

De Vlaamse regering moet nog beslissen of die infrastructuur boven- of ondergronds komt. Bovengronds, als het van twintig sectorverenigingen afhangt, waaronder de Confederatie Bouw, Comeos en technologiefederatie Agoria. "Bovengronds is de meest realistische en betaalbare manier", schrijven de organisaties in een brief aan de Vlaamse regering. 

"Verhuizingen bespreken en werk maken van streekfonds"

Ook VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen ondertekent de brief. Dat is toch opvallend, want verschillende bedrijven tussen Ardooie en Oekene hebben zich al gekant tegen de bovengrondse aanleg van Ventilus. 

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder bij VOKA: "Wij begrijpen natuurlijk dat een hoogspanning boven de grond negatieve gevolgen heeft voor een aantal burgers, voor een aantal landbouwers en een aantal bedrijven. Wij vragen daarom dringend om grondig overleg te plegen en te kijken welke financiële compensaties zij kunnen krijgen. Ook is het nodig om te weten in welke mate bedrijven, maar ook burgers kunnen verhuizen en ook of er een bijkomende impuls kan gegeven worden aan de streek via een soort streekfonds."

Vrees voor verlies van jobs

De bedrijfswereld vreest dat als de hoogspanningslijn er niet snel komt, ondernemingen jobs gaan verliezen. "Wordt Ventilus niet bovengronds gebouwd, dan verliezen onze bedrijven twee keer", valt te lezen in de brief. "De stroomfactuur wordt niet alleen fors duurder omdat een ondergrondse infrastructuur meer kost, maar we zullen ook investeringen en jobs mislopen."

Nog voor de zomer zal Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moeten beslissen of Ventilus nu boven- of ondergronds komt.

Meest gelezen