Foto: Stad Gent

Parkeren in Gent wordt duurder: "De prijzen aanpassen aan de huidige inflatie"

Gentenaars, en bezoekers van Gent, zullen vanaf 3 oktober meer moeten betalen als ze willen parkeren in de stad. De prijzen stijgen met meer dan 10 procent, zowel op straat als in de ondergrondse parkings. De stad past haar prijzen aan door de inflatie.

Vanaf oktober zal je meer moeten betalen als je in Gent parkeert. Het leven wordt in het algemeen duurder, en parkeren wordt nu ook meer dan 10 procent duurder, zowel op straat en in de ondergrondse parkings. Daar is een eenvoudige reden voor, zegt schepen Filip Watteeuw (Groen): "De inflatie is met 17 procent gestegen sinds we de parkeertarieven in 2016 vastlegden. Sindsdien hebben we de prijzen niet meer aangepast. We passen ze nu gewoon aan de inflatie aan."

We passen de prijzen gewoon aan de inflatie aan 

Schepen Filip Watteeuw (Groen)

Schepen Watteeuw ontkent niet dat het leven daarmee nog een beetje duurder wordt voor de inwoners en bezoekers van de stad, maar toch is het een logisch gevolg van de omstandigheden, zegt hij: "Het is een aanpassing aan de inflatie. We maken de tarieven niet echt duurder."

Maar wat is inflatie precies? Wanneer de prijzen van goederen en diensten in het algemeen stijgen, dan is er inflatie. Dat betekent dat je minder kan kopen voor 1 euro dan vroeger. In feite wordt de euro dus minder waard in de loop van de tijd.

Roteren van parkeerplaatsen stimuleren

Met de prijsveranderingen wil de stad ook het "roteren" van parkeerplaatsen vlotter maken. "Een parkeerplaats kan niet voortdurend bezet zijn. In de oranje zone zal je bijvoorbeeld maximum 5 uur kunnen parkeren. Dat moet ervoor zorgen dat plaatsen sneller weer beschikbaar zijn", zegt Watteeuw. Een dagticket zal je dus niet meer kunnen kopen.

Roteren is belangrijk, mensen willen toch nog altijd vaker in het centrum staan
Schepen Filip Watteeuw (Groen)

Daarnaast wil de stad dat er meer gebruik gemaakt wordt van ondergrondse parkings zoals die aan het Sint-Pietersplein en in de Savaanstraat: "Toch zie je dat de mensen vaak naar het centrum willen zoals de parking van de Vrijdagmarkt of de Sint-Michielsparking."

De schepen zegt ook dat de stad nog steeds mensen wil stimuleren om de overstap te maken naar de fietsen of het openbaar vervoer. "Maar dat heeft niks te maken met de aanpassing van de parkeertarieven", zegt schepen Watteeuw nog.

Meest gelezen