INBO

Demir breidt risicozone voor wolvenschade uit met Antwerpse Noorderkempen, ook extra ondersteuning voor Limburgse veehouders

Ook in het noorden van de provincie Antwerpen kunnen veehouders voortaan financiële steun krijgen bij het beschermen van hun dieren tegen wolven. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. Eerder konden enkel veehouders in de Limburgse wolvenzone aanspraak maken op compensaties. In dat gebied kunnen ook particulieren met paarden en runderen subsidies krijgen voor het wolfbestendig maken van hun omheiningen.

Sinds vorig jaar hebben veehouders in de Limburgse wolvenzone recht op financiële steun wanneer ze maatregelen nemen om hun vee te beschermen tegen wolven. Het gaat dan om subsidies voor bijvoorbeeld betere omheiningen of stroomdraden om wolven tegen te houden. Maar Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de perimeter vergroot omdat er ook in het noorden van de provincie Antwerpen almaar meer wolven worden gesignaleerd.

Wolven zijn meermaals gesignaleerd in de omgeving van de Kalmthoutse Heide

Vlaams Minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA)

“We stellen vast dat wolven momenteel vooral migratieroutes volgen die hen via het noorden van Antwerpen naar Vlaanderen leiden. Wolven zijn ook meermaals gesignaleerd in de omgeving van het grenspark Kalmthoutse Heide, met zelfs een langdurig verblijvend exemplaar tijdens de winterperiode. Ik heb daarom beslist om veehouders ook in een perimeter rond dit natuurgebied te ondersteunen. Door de verruiming van de perimeter kunnen nu professionele veehouders beroep doen op de ondersteuning via de landbouwadministratie en kunnen amateurhouders van kleinvee een subsidiedossier indienen bij het agentschap voor Natuur en Bos. Preventie is een belangrijke sleutel tot het succesvol samenleven met wolven. Deze ondersteuning moet veehouders helpen hun veerasters wolfwerend te maken", zegt Demir.

Het gaat dan om veehouders uit de gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel, Malle, Brecht, Wuustwezel, Essen, Kalmthout, Kapellen, Brasschaat, Schilde, Schoten, Stabroek en Antwerpen in het noorden van de provincie Antwerpen. 

De wolfwerende netten kosten toch al snel 2.000 euro per perceel

Schapenhouder Erwin Vos uit Essen

Erwin Vos is veehouder in Essen met een 180-tal schapen. Hij is blij met de beslissing van Demir. "Ik ga ervan uit dat de wolf één dezer maanden terug komt. Het kost veel geld om de boerderij wolfwerend te maken. Ik zit toch al snel aan 2.000 euro per perceel om een wolfwerend net te hangen. Ik ga de subsidie zeker aanvragen. Naast netten heb je ook een goede stroomvoorziening nodig om voldoende stroom op je netten te krijgen."

Ook extra ondersteuning voor houders in de buurt van de Limburgse wolven

Nieuws is ook dat particulieren met paarden en runderen in het leefgebied van de Limburgse wolven subsidies kunnen krijgen voor het wolfbestendig maken van hun omheiningen. Vlaanderen heeft in daarvoor een gebied afgebakend in de kern van het Limburgse wolvengebied. Dat strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Lommel, Peer, Pelt, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Oudsbergen, Bree en de Antwerpse gemeente Balen. 

Vorig jaar zijn er enkele schadegevallen opgetreden bij runderen. Er heerst dan ook ongerustheid bij houders van grotere dieren zoals paarden en runderen. “We hebben vastgesteld dat de wolven zich op groter vee kunnen richten op het ogenblik dat hun nieuwe welpen groter worden. Er is dan veel voedsel nodig en de roedel van ouders en jaarlingen kan zich op dat ogenblik potentieel ook op grotere dieren richten. Nu er net opnieuw welpen geboren zijn, kunnen ook alle grootveehouders die binnen deze schutkring gelegen zijn beroep doen op ondersteuning om de nodige maatregelen te nemen”, aldus Demir.

De perimeters van de risicozones, en informatie over hoe een omheining wolfwerend gemaakt kan worden, kan je vinden op de website van Natuur en Bos.

Meest gelezen