Historische Nottebohmzaal van Erfgoedbibliotheek Antwerpen gaat tijdelijk open voor publiek

Vanaf volgende week krijgen Antwerpenaren en toeristen de kans om deel te nemen aan een gegidste rondleiding in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Dat is een unieke kans omdat de historische zaal normaal gezien gesloten blijft. Ze werd in de negentiende eeuw geschonken aan Antwerpen door de Duitse familie Nottebohm en wordt één van de mooiste historische zalen van België genoemd.

De Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is alleen in uitzonderlijke gevallen open voor het publiek. "Het publiek krijgt nu een unieke kans om tijdens de zomer de historische bibliotheekruimte te bezoeken", zegt directeur Peter Thoelen. Je kan aansluiten bij een gegidste rondleiding op donderdag en vrijdag. Tijdens die wandeling krijg je een beeld van het begin van de zeventiende eeuw tot vandaag. Als extraatje loopt er een tijdelijke tentoonstelling met de collagekunst van de Boomse kunstenaar Camiel Van Breedam.

Je vindt er oude boeken en een aantal wereldbollen uit de 17e eeuw
Peter Thoelen, directeur

"Deze zaal is een bibliotheekzaal met nog de oorspronkelijke rekken uit die tijd, de gietijzeren ballustrades en de eikenhouten vloer", vertelt Thoelen. "Je vindt er ook een aantal oude boeken in en ook een aantal wereldbollen die uit de zeventiende eeuw stammen."

De gegidste rondleidingen in de Nottebohmzaal starten volgende week donderdag 16 juni en vinden elke donderdag en vrijdag plaats tot en met 11 september. Tickets voor deze rondleiding ‘Schatten van de Nottebohmzaal’ inclusief de expo met werk van Camiel Van Breedam zijn te koop via de website van de bibliotheek.

Meest gelezen