Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Experten over spijtbetuiging koning Filip in Congo: “Met deze toespraak zijn eerste stappen gezet, maar we moeten niet te snel deze bladzijde omslaan”

In zijn langverwachte toespraak in Kinshasa heeft koning Filip zijn “diepste en oprechte spijt” betuigd voor de wonden die tijdens de koloniale periode toegebracht werden aan de Congolese samenleving. Excuses kwamen er niet, maar die werden eigenlijk ook niet verwacht.

38 reacties

  • Norman Kamosi

    2 jaar geleden
    Ikzelf ben een Belg van Congolese afkomst,ik ben hier in België geboren, ik heb een tijd in Congo gewoond,er is een groot verschil tussen de twee landen,de problemen zijn in Congo nog groter dan hier in België,Lumumba werdt vermoord omdat hij de waarheid zei,er zijn zoveel dingen gebeurd toen België een kolonie van Congo was,en daarna ook, maar er wordt er hier in België in de media en op tv veel te weinig er iets over gezegd, ik ben trots dat ik Afrikaanse roots heb.
  • Raoul Rouma

    2 jaar geleden
    Tijdens de kolonisatie waren de Congolezen er beter aan toe dan vandaag, meer hoef ik hierover dus niet te zeggen.
  • Marc Hayen

    2 jaar geleden
    Toen Leopold II volop incasseerde kreunde ons volk onder armoede, kinderen werkten in fabrieken en in baksteenbedrijven, moet nu ons volk vergoeden wat enkelen incasseerden?
  • Achiel Devos

    2 jaar geleden
    Sire,spreek voor je eigen familie,maar niet in naam van gewone mensen.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Er zou een slimme vorm van herstelbetaling moeten komen. Door investeringen en een eerlijke economische samenwerking waar beide landen baat bij hebben. Niet het koloniale model om alleen met de baten te gaan lopen. Maar zelfs dat is misschien al te veel gevraagd voor een premier van een partij die doorgaans niet wil delen met een ander.