Een patiënt ondergaat een oogtest.
Angélica Martínez - Monterrey Institute of Technology and Higher Education, Mexico City/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

UZ Brussel behandelt patiënten die wazig zien door diabetes met implantaat dat 3 jaar medicatie afgeeft

De dienst oogheelkunde van het UZ Brussel behandelt bepaalde patiënten die wazig zien als gevolg van diabetes voortaan met een implanteerbaar apparaat dat gedurende 3 jaar medicatie afgeeft aan het oog en de patiënten toelaat beter te zien. Dit betekent dat die patiënten voortaan niet meer maandelijks moeten langskomen voor een injectie.

Naar schatting 1 op de 10 Belgen lijdt aan diabetes en 20 tot 30 procent van de diabetespatiënten die langer dan 20 jaar aan diabetes lijden, krijgt te kampen met een diabetisch macula oedeem, vocht in het oog. 

Bij een diabetisch macula oedeem vult de macula, een gebied in het midden van het netvlies waar zich zenuwcellen bevinden, zich met vocht, waardoor het zicht wazig wordt. 

Diabetisch macula oedeem is een gevolg van een andere ernstige oogaandoening, diabetische retinopathie. Dat is een aantasting van de bloedvaten van het netvlies en kan zowel een gevolg zijn van diabetes type 1 als type 2. Door een te grote hoeveelheid glucose in het bloed worden de bloedvaten in het lichaam beschadigd, ook de kleine bloedvaatjes van het netvlies in het oog. 

Symptomen zijn onder meer minder helder en/of wazig zien, vervormingen of vlekken zien en dubbelzien. Deze symptomen treden vaak pas op na een ernstige beschadiging. Het is voor diabetespatiënten dan ook belangrijk regelmatig hun ogen te laten controleren.

Implantaat met steroïde

Afgelopen week heeft dokter Guiseppe Fasolino, oogarts in het UZ Brussel, een nieuwe en efficiënte behandeling voor een aantal van deze patiënten geïntroduceerd. 

Met de nieuwe behandeling wordt een implantaat met steroïde geïnjecteerd in het oog, dat gedurende 3 jaar continu medicatie afgeeft aan het oog. Patiënten moeten dus niet langer maandelijks langskomen voor een injectie.

De behandeling van diabetisch macula oedeem en diabetische retinopatie past binnen een globale aanpak van diabetes, zo benadrukt het UZ Brussel.

Sinds kort wordt het nieuwe implantaat terugbetaald door het ziekenfonds voor bepaalde patiënten die niet goed reageren op een andere behandeling.

Meest gelezen