Zonder afspraak naar de autokeuring? Vanaf 1 augustus kan dat weer overal

Vanaf 1 augustus zal je overal in Vlaanderen zonder afspraak met je auto naar de keuring kunnen. Sinds de coronapandemie was het op heel wat plekken verplicht om een afspraak te maken en in sommige regio's was dat nog steeds zo. Maar die verplichting valt binnenkort dus overal weg. Daarnaast zal de groene herinneringskaart eerder uitgestuurd worden en zal iedereen vanaf volgend jaar ook een digitale melding krijgen als het keuringsbewijs dreigt te vervallen.

Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt. Daarnaast worden ook de callcentra van de keuringscentra tijdelijk versterkt. 

Het zijn maatregelen die Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) en expertisecentrum GOCA Vlaanderen nemen om de lange wachttijden bij de autokeuring tegen te gaan. Die lange wachttijden leiden bij heel wat mensen tot frustratie. Wie er niet in slaagt om tijdig een afspraak te maken, riskeert bovendien een laattijdigheidstoeslag en een boete voor het rondrijden met een niet-gekeurde wagen. 

Om die problemen tegen te gaan willen de minister en GOCA er ook voor zorgen dat de groene herinneringskaart vroeger verstuurd wordt. In 2020 werd dit al eens met een week vervroegd (van 4 weken vooraf naar 5 weken vooraf), maar dat kan binnenkort nog sneller. Bovendien is het de bedoeling om aanvullend op die groene herinneringskaart ook een digitale melding te sturen via "Mijn Burgerprofiel". Die digitale herinnering zullen mensen twee maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs ontvangen.

“Via concrete initiatieven moeten we de dienstverlening verbeteren”, zegt minister Peeters. “Tegelijk roep ik iedereen op om niet te wachten tot het allerlaatste moment en op tijd een bezoek aan de autokeuring in te plannen. Je wagen laten keuren kan al vanaf twee maanden voor de einddatum op het keuringsbewijs, mét behoud van die datum.” 

Meest gelezen