Politiecommissaris New York stapt op – architect van gebroken ruiten aanpak

William Bratton (links) met burgemeester Bill de Blasio bij de aankondiging van het vertrek © REUTERS
Rudi Rotthier

Het hoofd van de New Yorkse politie, William Bratton, stapt op. De 68-jarige Bratton stapt op 1 september over naar de privé. Zijn vertrek werd allang geëist door Black Lives Matter.

William Bratton is de meeste bekende politieman van de Verenigde Staten. Net terwijl het nieuws van zijn vertrek bekendwerd, voerde Black Lives Matter in New York actievoerde om zijn ontslag te eisen.

Bratton begon zijn loopbaan bij de politie in 1970 in Boston en werd in de jaren negentig voor zijn agressieve bestrijding van de criminaliteit in de Big Apple bekend. Hij kwam in dienst onder de Republikeinse burgemeester Rudy Giuliani. Onder zijn leiding daalde de misdaad in New York naar een historisch dieptepunt.

Na onenigheid met Giuliani vertrok Bratton naar Los Angeles, waar hij 7 jaar commissaris was. In die periode daalde het aantal gewelddadige misdrijven er met 50 procent.

In 2013-4 keer hij terug naar New York, waar hij commissaris werd onder de nieuw verkozen Democratische burgemeester Bill de Blasio.

De Blasio had campagne gevoerd rond excessief politiegeweld in de zwarte en latino buurten, en probeerde met de aanstelling van Bratton een ander deel van de bevolking te paaien.

Maar het was een moeilijke evenwichtsoefening.

Bratton, die na rellen van vijf jaar geleden ook in Londen werkte als adviseur, staat bekend om de filosofie van de gebroken ruiten, die erop neerkomt dat door tegen kleine vergrijpen op te treden grotere criminaliteit wordt vermeden.

Rug naar burgemeester

Maar die aanpak kwam onder vuur na enkele gevallen van politiegeweld, en meer in het bijzonder de dood van Eric Garner in juli 2014. De man werd op straat gearresteerd nadat hij individuele sigaretten stond te verkopen – dat is één van die kleine vergrijpen van de gebroken ruiten aanpak. Garner werd in een wurggreep genomen door een agent en overleefde dat niet.

De Blasio gaf kritiek op het politieoptreden en toen eind 2014 twee agenten werden gedood door een gestoorde man, reageerde het korps zich af op de burgemeester. Agenten keerden hem de rug toe tijdens een ceremonie.

Black Lives Matter viseerde dan weer de politiecommissaris, als iemand die ongevoelig was voor wat minderheden meemaakten .

Bratton had vorige maand aangekondigd dat hij in geen geval in 2017, bij een eventuele herverkiezing van De Blasio, zou aanblijven. Maar nu werd zijn vertrek vervroegd.

Bratton zal vervangen worden door de 58-jarige James O’Neill, die als “Chief of Department” momenteel de hoogste in bevel van de New Yorkse politie is. Hij werkte in probleembuurten om de verhouding tussen bevolking en politie te verbeteren.

Met 34.450 agenten is de NYPD (New York City Police Department) het grootste politiekorps van de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content