Na amper één jaar stopt Seppe Nobels als chef in La Chapelle en geeft hij de fakkel door
Chef-kok Seppe Nobels, die onder andere bekend werd door zijn keuken in Graanmarkt 13 en zijn project Instroom.Academy, stopt deze zomer als chef in La Chapelle. De Parijse Gilles Despreaux en de Belgische Jürgen Van Riet nemen de keuken van dit culinair hotelproject in de Ardennen van hem over. Verder zullen er gastkoks langskomen uit België en Venetië.
Chateau de La Chapelle, culinair domein, boerderij en kasteel in één, bevindt zich in de Vlaamse Ardennen en kende een succesvol eerste jaar. Nadat Nobels stopte als chef in het met een groene Michelinster bekroonde restaurant Graanmarkt 13, was La Chapelle een van zijn nieuwe projecten. Hij zwaaide de scepter in de keuken op vrijdagen en in de winter werd de keuken geleid door souschef Kwinten Albertijn. In zijn overige tijd werkte Nobels aan zijn project Instroom en aan het programma Restaurant Misverstand. Om zijn tijd beter te verdelen, zal hij deze zomer stoppen in La Chapelle en zich meer focussen op zijn andere projecten.
Nieuw culinair duo
Gilles Despreaux en Jürgen Van Riet worden de waardige vervangers van Nobels. Culinaire duizendpoot Despreaux is voor het grote publiek een voorlopig nog onbekende naam. Met zijn geschiedenis in heel wat Parijse sterrenrestaurants en werkervaring bij gerenommeerde chefs zoals Max Zimmer (Un Max De Goût) en met restaurant Cantil in Aywaille deed hij wel al veel kennis op. Chef Jürgen Van Riet verdiende eerder zijn sporen bij Le Soleil in Lommel en Comme Chez Nous in Balen.
“Gilles Despreaux kent de omgeving als geen ander”, vertelt Joachim Marynen over de wissel in de keuken. “Zijn gastronomische Franse en Vlaamse fusiegerechten zijn een garantie voor een culinair orgasme. Zijn voorliefde voor seizoensgebonden en lokale producten in combinatie met wereldse smaken zijn een match made in heaven. Gilles’ enorme drang om mensen een goed gevoel te geven, werkt aanstekelijk. Dat merk je bij iedere gang die hij voorschotelt. En dan heb ik het nog niet over zijn kennis en passie voor wijnen.”
Italiaanse invloeden
Hoewel de chef op kop verandert, blijft het concept van La Chapelle hetzelfde. De focus op duurzame en ecologische voeding blijft, en het menu zelf wordt mee samengesteld door enkele gastchefs. Voor foodies zijn Bruno Gavagnin en Luca di Vita van Osteria Alle Testiere (*) uit het hartje van Venetië twee bekende namen. Het is een piepklein restaurant met 24 zitplaatsen waar lokale producten en verse vis worden geserveerd, afkomstig uit de lagune van Venetië, met kruiden die op de omliggende eilanden worden verzameld. De zaak wordt beschouwd als de meest gerenommeerde osteria ter wereld dankzij de creatieve kijk op de klassieke Venetiaanse keuken en de focus voor lokaal en vers.
Alle Testiere is mijn favoriete restaurant wereldwijd, het is een hele eer dat ze het een weekend sluiten om in La Chapelle te komen koken.
“Ik moet ieder jaar één keer naar Venetië om bij Bruno en Luca te eten”, zegt Joachim Marynen. “De aanstekelijke gastvrijheid, de wijnkeuzes en de traditionele sfeer maken van Alle Testiere mijn favoriete restaurant wereldwijd. Dat deze twee grootheden een weekend hun succesvolle restaurant sluiten om op Chateau de La Chapelle te komen koken, is een eer. Daarnaast is de aanwezigheid van deze Italianen een kans voor iedereen die nog nooit een plaats kon bemachtigen in hun zaak.”
Andere gastchefs zijn onder andere Michael Yates en Marijke Van Haecke van SAIL & ANCHOR in Antwerpen. De volledige kalender en het aanbod van het hotel ontdek je hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”