Vlaamse regering keurt omgevingsvergunning goed voor omstreden ethaankraker van Ineos in haven van Antwerpen 

De omstreden chemische installatie van het bedrijf Ineos in de haven van Antwerpen krijgt opnieuw een vergunning. Het gaat om de bouw van een ethaankraker, die grondstoffen maakt voor chemische producten. Het provinciebestuur keurde de vergunning al eerder goed, maar na protest van meer dan 600 burgers kwam het dossier bij de Vlaamse regering terecht. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keurde de vergunning in beroep goed. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning voor Project One, de miljardeninvestering van Ineos, goedgekeurd. Ineos wil een ethaankraker bouwen, een installatie die ethyleen produceert waar onder andere plastic mee gemaakt wordt. Volgens de minister voldoet de installatie van Ineos aan de normen voor luchtkwaliteit en is er een gunstig advies van de stad Antwerpen en van verschillende agentschappen, zoals de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Met die goedkeuring kan Ineos starten met de bouw en exploitatie van de meest duurzame stoomkraker van Europa, zegt het zelf. “Hiermee toont Vlaanderen dat het de kaart trekt van duurzame investeringen en economische groei”, zegt John McNally, de CEO van Ineos Project One. 

Als industriële speler willen we nu reeds een fundamenteel verschil maken

John McNally, CEO Ineos Project One

“De urgentie om de klimaatproblematiek aan te pakken is vandaag voor iedereen duidelijk. Met Project One willen we als industriële speler niet aan de zijlijn staan, maar nu reeds een fundamenteel verschil maken. ​Door te kiezen voor de best beschikbare technologieën die vandaag voorhanden zijn, vestigen we een nieuwe milieustandaard binnen onze sector.”

De investering bedraagt ruim drie miljard euro en is daarmee de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De voorbereidende werken voor de bouw zouden deze zomer nog opstarten. Ineos mikt op 2026 voor de start van de exploitatie. De investering zal 450 directe jobs creëren en duizenden indirecte jobs. 

Veel kritiek

Nadat het Antwerpse provinciebestuur de omgevingsvergunning in december vorig jaar goedkeurde, tekenden meer dan 600 burgers en organisaties bezwaar aan. De tegenstanders vinden het project te milieuvervuilend. Het dossier kwam zo bij de Vlaamse regering terecht. Ineos belooft wel dat er rekening wordt gehouden met de strengste milieuvoorschriften. De ethaankraker zou de laagste koolstofvoetafdruk van Europa hebben. 

Dit is een investering in een industrie uit het verleden, niet in de toekomst

Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid (Groen)

Bij Groen zijn ze niet te spreken over de goedkeuring van minister Demir. “Het is een totaal verkeerde beslissing. Deze keuze zorgt ervoor dat Ineos 30 jaar lang de mogelijkheid heeft om ethyleen te produceren”, reageert Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). “Ethyleen wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen. We gaan dus weer plastic produceren uit fossiele brandstoffen. Dat is investeren in een industrie uit het verleden, niet in de toekomst.” De partij overweegt om in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Meest gelezen