2021 AP

Nieuw-Zeeland gaat de uitstoot van broeikasgassen door koeien en schapen belasten

De regering van Nieuw-Zeeland wil een heffing invoeren op de uitstoot van methaangas door de massa koeien en schapen die er in het land rondlopen. Zowat de helft van de uitstoot van broeikasgassen in Nieuw-Zeeland is afkomstig van de landbouw en dan vooral van boeren en winden door koeien en schapen.

Koeien en schapen maken zowat overal deel uit van het landschap in Nieuw-Zeeland of Aotearoa, zoals het land heet in het Maori, de taal van de inheemse bevolking. Daar wonen iets meer dan 5 miljoen mensen, maar ook 10 miljoen runderen en meer dan 26 miljoen schapen, aldus de Britse omroep BBC.

Klimaatsverandering is ook een heikel punt in Nieuw-Zeeland. Zowat de helft van de uitstoot van broeikasgassen in het land is afkomstig van de landbouw en dan vooral van methaangas dat ontsnapt uit de maag en ingewanden van die overvloed aan koeien en schapen. 

De regering in Wellington wil nu een milieuheffing opleggen aan de boeren om de uitstoot daarvan terug te dringen. "Het lijdt geen twijfel dat we het methaan dat we in de atmosfeer toelaten, moeten verminderen en een heffing op de landbouw kan een belangrijke rol daarin spelen", aldus minister van Klimaat James Shaw. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De heffing zou in 2025 ingevoerd worden, maar het gaat om veel meer dan enkel een nieuwe belasting. Zo zouden de boeren en veehouders ook steun van de overheid krijgen om de voeding van de dieren aan te passen zodat er minder gas wordt uitgestoten. Ook zou de heffing verminderd worden als de boeren meer bomen op hun land zouden planten. 

Vreemd genoeg lijken de boeren niet boos te reageren. Een voorman van de boerenbond in Nieuw-Zeeland vertelde aan de BBC dat zijn organisatie al jaren overleg pleegt met de regering en het in algemene termen eens is met de heffing. Hij wil wel nog meer weten over de steun die de boeren en veehouders zouden krijgen.

Landbouw is een belangrijk onderdeel van de economie van Nieuw-Zeeland en is goed voor meer dan 70 procent van de uitvoer. Dat gaat dan vooral over zuivelproducten en vlees, maar ook vis en schaaldieren en wijn. Er werken meer dan 140.000 mensen in de landbouw en visserij in het land.

Meest gelezen