Voor het eerst verzorgt privébedrijf volledige busritten in Vlaanderen

Het bedrijf verzekert dat het “geen concurrent” is of wordt van De Lijn. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Flibco, een privébedrijf dat vervoer van en naar luchthavens organiseert, biedt vanaf 23 juni volledige ritten aan in Vlaanderen. Sinds november vorig jaar is het juridisch kader dat privébedrijven toelaat om personenvervoer in Vlaanderen te voorzien, klaar. Flibco is het eerste bedrijf dat een vergunning binnenhaalt: vanuit verschillende Vlaamse steden kunnen mensen de bus naar Brussels Airport nemen. Het bedrijf verzekert dat het “geen concurrent” is of wordt van vervoersmaatschappij De Lijn.

gjs
Bron: BELGA

De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk voor privébedrijven om in te stappen in de sector van het personenvervoer, weliswaar op trajecten waar De Lijn geen monopolie heeft. Tot voor kort was dit enkel mogelijk voor grensoverschrijdend verkeer: een bedrijf als FlixBus doet dit al meerdere jaren. Sinds november mag het ook voor ritten binnen Vlaanderen.

Flibco wordt zo het eerste bedrijf dat opereert in Vlaanderen en zal ritten aanbieden van en naar de luchthaven van Zaventem. Flibco reed eerder al van steden als Gent en Brugge naar de luchthaven van Charleroi, maar die ritten waren onderdeel van een groter traject, dat na Charleroi verderliep tot Luxemburg. Die ritten vielen dus onder de grensoverschrijdende wetgeving. Vanaf eind deze maand verzorgt Flibco ook ritten die zich enkel in Vlaanderen bevinden.

“We juichen dit initiatief toe”, zei Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) donderdag tijdens de persvoorstelling. “Collectief vervoer is sowieso een goede zaak: het haalt meer private wagens weg uit het verkeer.”

Flibco is geen concurrent van De Lijn, stelt Paul de Muynck, directeur van Flibco België. Het bedrijf richt zich specifiek op langere trajecten, onder meer van Gent of Brugge naar Brussels Airport, en op nachtritten. Zo wordt het voor reizigers bijvoorbeeld mogelijk een bus om 3 uur ‘s nachts te nemen naar Brussels Airport.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen