ECB-voorzitter Christine Lagarde.
Volledig scherm
ECB-voorzitter Christine Lagarde. © REUTERS

Europese Centrale Bank gaat rente voor het eerst sinds 2011 verhogen: “Al bij al een mager beestje”

De Europese Centrale Bank (ECB) wil de depositorente in juli voor het eerst sinds 2011 weer gaan verhogen. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in de eurozone beteugelen, is bekendgemaakt bij het rentebesluit in Amsterdam. Onze financiële expert Paul D’Hoore noemt in HLN LIVE de ingreep “een mager beestje”. Volgens hem zal het hypotheekleningen duurder maken, maar weinig impact hebben op de rente van het spaarboekje of op de prijzen in de winkel.

50 reacties

  • Jean Donny

    2 jaar geleden
    En zoiets wordt dan beleid genoemd!
  • willy goelen

    2 jaar geleden
    Ze weten dat ze iets moeten doen om het niet te laten opvallen dat ze niks inzitten met het behoud van koopkracht , alleen willen ze snel de schuld op een snelle manier terugdringen ten koste van het spaargeld , in 83 heeft België ook een devaluatie gedaan van -+9 % en het heeft bijna 10 jaar geduurd eer het verlies van koopkracht van het spaargeld uitgevlakt was , dat beloofd .
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Ze hebben het voor elkaar gekregen dat je overal en altijd verliest. Op een spaarrekening, op de beurs of als je investeert in vast goed.
  • Lisette Theunis

    2 jaar geleden
    Het bestelen van de goede spaarder door advocate Lagarde van de ECB. gaat onverminderd verder. Zo kunnen overheden en banken nog jaren blijven profiteren van al het bijeengespaard geld, dat uiteindelijk niets meer waard zal zijn.
  • RENE LENAERTS

    2 jaar geleden
    Door de inflatie is de euro serieus onder de waarde van de dollar gezakt, zodat olieproducten extra duur worden. Dus wordt alles relatief duurder, en dat is extra inflatie. Je moet geen financieel genie van de ECB zijn om dit te snappen. Maar die beslissen wel, en veel te laat.
  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhui­zen uit vrees voor Russische aanvallen

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de oorlog in Oekraïne. Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS.