Nu Vandenbroucke tegen 2025 meer gratis water wil beschikbaar maken: waarom krijgen we dit nog niet standaard in ons land?
In het kader van het nieuwe alcoholplan wil Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit), meer gratis water verkrijgbaar maken op plaatsen waar alcohol verkocht wordt tegen 2025. Dat is vandaag in ons land nog bijna nergens in de horeca het geval. In Spanje is het daarentegen sinds vorig jaar april verplicht door de overheid om gratis kraanwater op tafel te zetten, net als in veel andere Europese landen. Hoe komt het dan dat het voorlopig zo zeldzaam blijft bij ons?
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, verwijst vooral naar lokale gewoonten als het op kraantjeswater aankomt. “In zuiderse landen is het inderdaad een meer ingeburgerd gebruik, maar ik zou het geen algemeen gebruik noemen in Europa om gratis water op tafel te zetten. In Italië krijg je wel gratis water, maar daar betaal je dan weer ‘pane e coperto’, kosten voor zaken zoals peper, zout en olijfolie die op tafel komen. Het is dus belangrijk om de eindafrekening te vergelijken. Horecazaken volgen meestal de gewoontes van hun land. Hier in België is kraantjeswater geen traditie en horecaondernemers hebben voorlopig nog een vrije keuze om dit wel of niet aan te bieden. Vanuit Horeca Vlaanderen vinden we vrijheid van ondernemen cruciaal.”
Hoe gratis kan het water zijn?
Iedereen heeft effectief een vrije keuze, maar de Facebookgroep ‘Free Tap Water in Belgium’ probeert wel zoveel mogelijk horecazaken te overtuigen om kraantjeswater aan te bieden. Londenaar Sarah Ehrlich startte deze drie jaar geleden op. Naast de Facebookpagina is er ook een kaart op Google Maps en een app waar je een overzicht vindt van cafés en restaurants waar je kraantjeswater kan krijgen. “Ik was nieuwsgierig of er nog mensen het zo vreemd vonden dat je in België geen gratis glas water krijgt. Ik heb in veel verschillende landen gewoond en overal is kraantjeswater heel normaal, maar in België is er overal flessenwater. Er zijn veel klanten die het graag anders zouden zien.”
“Ik heb wat moeite met het concept gratis", reageerde De Caluwe daar vorige zomer nog op tegen onze krant. “Er is personeel nodig om het water te serveren, er is de afwas die gedaan moet worden en misschien heeft de zaak een filterinstallatie. Daar kruipt ook geld in. In België hechten we veel belang aan de kwaliteit van ons water, misschien dat daarom ook veel gasten liever voor flessenwater kiezen.” Nochtans is dat slechte imago van kraanwater onterecht, volgens Carl Heyrman van AquaFlanders. “Ons kraanwater is perfect drinkbaar en wordt onderworpen aan strenge regels.”
Lees verder onder de foto.
“Een verplichting vanuit de overheid om overal gratis water aan te bieden zoals in Spanje zou hier ondenkbaar zijn”, stelde De Caluwe vorig jaar nog. “Ik ben er meer voorstander van dat dit uit nature ontstaat. Ondernemers weten het best wat hun klanten willen, wat past bij hun zaak en wat nodig is om rendabel te blijven. Ik zie gratis kraantjeswater vaker in de stad én zeker ook in koffiebars. Daar krijg je soms een glas water bij je koffie, misschien omdat ze meer internationale klanten over de vloer krijgen die dat verwachten. Ze rekenen dat bijvoorbeeld wel door in de prijs van de koffie of iets anders.” De Caluwe vraagt om “snel rond de tafel te zitten om te kijken hoe de horeca dit kan aanpakken”, schrijft De Standaard.
Elke zaak moet voor zichzelf beslissen hoe ze het aanpakken. Wij bieden gratis water aan, maar dan wel weer geen gratis brood.
Hoe pak je dit als zaakvoerder aan?
Wim Ballieu is één van de ondernemers die bij de oprichting van zijn zaak Balls & Glory tien jaar geleden meteen besloot om kraantjeswater gratis op alle tafels te zetten. “We wilden vanaf de start de focus leggen op wat écht belangrijk is, dus beslisten we om geen commerciële softdrinks en geen gebotteld water aan te bieden. Ik denk dat iedere tafel wel zijn karafje water opdrinkt. We kunnen dus stellen dat 100 procent van onze klanten water drinkt als ze het zien staan”, aldus Ballieu. “Hydrateren is belangrijk, hé”, lacht hij.
De kostprijs lijkt de grootste drempel voor andere horecaondernemers om geen gratis water aan te bieden. Daar is bij Balls & Glory uiteraard goed over nagedacht. Andere ondernemers kloppen wel eens aan bij de chef voor tips rond gratis kraantjeswater. “Elke zaak moet voor zichzelf beslissen hoe ze het aanpakken. Alles heeft zijn prijs. Wij bieden geen gratis brood aan, daar betaal je bij ons dan weer wel voor en in sommige andere restaurants niet. Ik vind het geen schande dat water betalend is, zolang je er duidelijk over communiceert.”
Extra waterpunten
Dat het soms wat creativiteit vergt om ondernemers aan je kant te krijgen, weet ook Kathy Leyman van stad Peer. Om gezonde voeding in de kijker zetten, wil de stad kraantjeswater meer beschikbaar maken. In openbare waterpunten, maar als het even kan ook in de horeca. “Er is wel interesse bij de horeca, maar veel ondernemers vrezen voor omzetverlies als ze kraantjeswater aanbieden. Nochtans zien we in ons dienstencentrum geen verschil in omzet sinds er een gratis waterpunt is in de cafetaria.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?