©  BELGA

Vakbonden ontevreden over maatregel Brussels Airlines: “Nooit gevraagd om vluchten te annuleren”

De directie van Brussels Airlines maakte eerder bekend dat ze 148 vluchten uit het zomerschema schrappen. Zo willen ze de werkdruk op het personeel verlagen. Maar de vakbonden zijn ontevreden over de maatregel. “We hebben ook nooit gevraagd om vluchten te annuleren. Dit is unilateraal beslist door Brussels Airlines”, klinkt het. Ze geloven dan ook niet dat het schrappen van 148 vluchten tijdens de zomermaanden de werkdruk zal verlichten.

Bron: BELGA

“Het gemeenschappelijk vakbondsfront gelooft niet dat het schrappen van 148 vluchten tijdens de zomermaanden de werkdruk bij het vliegend personeel van Brussels Airlines zal verlichten”, zegt Olivier Van Camp van BBTK donderdag in een verklaring. Het vakbondsfront bestaat uit de christelijke vabbonden CNE, ACV Puls, de liberale vakbond ACLVB en de socialistische vakbond BBTK, gelooft niet

LEES OOK. Moeten we ons zorgen maken over onze vliegvakantie? “Staking pilotenvakbonden is in deze omstandigheden kortzichtig en onverstandig”

De vakbonden vernamen de maatregel van Brussels Airlines naar eigen zeggen in de pers. Het voorstel lag nochtans dinsdag op tafel bij de verzoeningsvergaderingen tussen de directie en de vakbonden. “De vakbonden hebben toen gevraagd of de directie kon aantonen of dit werkelijk de werkdruk zou verminderen. Ze kon daar niet op antwoorden”, klinkt het bij het vakbondsfront. Toch heeft de directie doorgezet.

Een druppel op een gloeiende plaat

De vakbonden zeggen “uit goede bron” te weten dat de geschrapte vluchten bestemmingen bevatten die wel officieel op de planning staan, maar waarnaar niet daadwerkelijk wordt gevlogen. Bovendien maakt “een simpele berekening” duidelijk dat het schrappen van 148 vluchten eerder een druppel op een hete plaat is. “Brussels Airlines voert ongeveer 200 vluchten per dag uit, dit betekent dat er op twee maanden ongeveer 12.400 vluchten worden uitgevoerd”, leggen de vakbonden uit. Het schrappen van 148 vluchten leidt tot een afname van 1,19%.

LEES OOK. De zomervakantie van de hindernissen komt eraan: personeelsproblemen op luchthavens, te weinig huurauto’s en vergeten coronaregels

“Als vakbonden hebben wij nooit gevraagd om vluchten te annuleren, dit is unilateraal beslist door Brussels Airlines. Wij doorzien dus de drogreden van deze directie”, stelt het vakbondsfront. De vakbonden roepen de directie dan ook op “structurele oplossingen te zoeken waarbij de werknemers baat hebben, namelijk aanvaardbare vluchtcombinaties met voldoende rust tussen de prestaties”. De vakbonden raadplegen de komende dagen hun leden over een gepaste reactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER