Peuter Mats uit Kortemark die zwaar verbrand raakte in bad mag brandwondencentrum verlaten

Mats De Smet, de peuter uit Werken bij Kortemark die zwaar verbrand raakte in bad, mag na zeven maanden het brandenwondencentrum in Neder-Over-Heembeek verlaten. Hij gaat verder revalideren in het Zeepreventorium van De Haan. Volgende week wordt Mats twee jaar en zijn ouders hopen dat hij thuis zal kunnen vieren. 

Eind vorig jaar raakte Mats zwaar gewond nadat hij eventjes aan de aandacht van zijn ouders onsnapte en in een bad viel waarvan het water nog veel te heet was. 85 procent van zijn lichaam raakte verbrand. Mats werd naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gebracht waar hij eerst wekenlang in coma lag. Hij onderging al meerdere operaties en huidtransplantaties, maar lijkt nu voldoende genezen en aangesterkt om naar het Zeepreventorium te gaan in De Haan. Daar zal hij verder revalideren. Birger en Melissa, de ouders van Mats en zijn zusje Amelie zijn bijzonder gelukkig.

Mats heeft nog een hele weg te gaan, maar het ergste lijkt nu toch voorbij
Papa Birger De Smet

"Dit is een zeer grote stap", vertelt papa Birger. "Eigenlijk ging hij in mei al verhuizen. Ik stond zelfs klaar in De Haan, maar toen belde mijn vrouw in tranen dat zijn wondjes weer open waren gegaan. Dat was een hele zware domper voor ons. Mats heeft nog een hele weg af te leggen: in De Haan zal hij worden opgevolgd door een kinesist, een logopedist en zelfs een diëtist. Die moet hem terug normaal leren eten, want in het brandwondencentrum kreeg hij vooral speciale puddings om aan te sterken en appelsap."

"We zullen ook nog regelmatig op controle moeten en we vermoeden dat er nog operaties zullen nodig zijn, zeker aan zijn schouder, waar de huid niet goed geneest. Maar met zijn overstap lijkt het ergste toch voorbij", aldus Birger.

Huiselijke sfeer en leeftijdsgenootjes

Een groot verschil voor Mats is dat er in het Zeepreventorium in De Haan nog veel andere kinderen zitten en dat de sfeer er veel huiselijker is. "We hopen ook stilletjes dat hij volgende week al het weekend bij ons thuis kan doorbrengen", vertelt Birger. "Mats viert zondag zijn tweede verjaardag. Hoe fantastisch zou het niet zijn om die thuis te kunnen vieren?"

Ook toen hij in Neder-Over-Heembeek in het brandwondencentrum zat, mocht hij al eens een paar dagen naar huis. "Het was enorm wennen voor hem", gaat Birger verder. "Maar we hebben hem de ruimte weer wat laten verkennen. Hij is zelfs de badkamer weer binnengegaan en leek er zich niets van aan te trekken. Gelukkig maar." De grote droom van Birger en Melisse is dat Mats na de krokusvakantie normaal zal kunnen starten in de peuterklas.

Meest gelezen