Yanze Jin met een creatie uit zijn tweedejaarscollectie aan de Academie die de Amerikaanse rapper Russ droeg tijdens zijn tour door Amerika. © Jan Van der Perre, Raia Maria-Laura  

Net afgestudeerd aan Modeacademie en Amerikaanse rapper op wereldtournee draagt zijn outfits al: “Ik wil mijn merk verder uitbouwen in Antwerpen”

Nog maar 29 is hij, zijn diploma van de Antwerpse Modeacademie heeft hij nog maar net op zak. Toch gaat het hard voor Yanze Jin. Hij heeft al een eigen kledinglabel, Yentsé, en er is een tweede op komst. En de beroemde Amerikaanse rapper Russ is fan van zijn werk. Tijdens zijn Europese tournee zal de man achter de wereldhit Losin Control vijf unieke outfits van de Chinese ontwerper dragen. “Ook DJ Snake heeft me al gecontacteerd.”

Tess Jacobs

Yanze Jin verwelkomt ons in zijn atelier op een steenworp van het Centraal Station. Hier bouwt de 29-jarige Chinees al een jaar lang zijn modelabel Yentsé uit. Het tijdloze, klassieke label met speciale details stond al tijdens zijn masteropleiding aan de Academie in de steigers. Alles doet hij zelf, van ontwerpen en styling tot marketing en communicatie. “Je moet jezelf deadlines opleggen, anders loop je verloren”, zegt Jin. Met negen jaar modestudies achter de kiezen is hij niet aan zijn proefstuk toe. “In Wuhan studeerde ik vier jaar lang Mode en Textiel. Daarna begon het te kriebelen om naar Europa te gaan.”

(Lees verder onder de foto)

Met zijn label Yentsé brengt Jin tijdloze klassieke kleding met opvallende details. © Louis Lekien

Jin werd toegelaten op de prestigieuze Londense school Central Saint Martins, maar hij was vooral benieuwd naar de Modeacademie van Antwerpen. “Mijn interesse werd geprikkeld door de geweldige ontwerpers die hier afstuderen. Vijf jaar geleden was de Academie nog niet zo internationaal gericht, maar na veel research en vertalen ben ik met een toeristenvisum een toelatingsproef komen afleggen.” Aan de Modeacademie houdt hij niets dan goede herinneringen over. “Het was een avontuur dat je nergens anders kan beleven. Het heeft me absoluut gevormd tot wie ik nu ben.”

Hart verloren aan Antwerpen

Tijdens zijn bachelor- en masteropleiding aan de Academie verloor de ontwerper zijn hart aan Antwerpen. “Ik woon op het Zuid en vind het zalig om naar mijn studio te wandelen. Ik hou ervan hoe klein de stad aanvoelt en hoe vaak je bekende gezichten tegenkomt. Als het kan, wil ik hier graag mijn merk verder uitbouwen. Antwerpen is een geweldige plek om connecties te leggen binnen de modewereld. In Londen en Parijs gebeurt er te veel, hier is het rustiger en bewaar ik de focus op mijn label en toekomstvisie.”

De Amerikaanse rapper Russ met een van de broeken die Jin ontwierp tijdens zijn tweede jaar aan de Modeacademie. © Raia Maria-Laura

En of hij zich focust. Elke dag werkt hij van ’s ochtends tot ’s avonds aan zijn droom. En dat harde werk gaat niet onopgemerkt voorbij. De Amerikaanse rapper Russ, vooral bekend van zijn wereldhits What They Want en Losin Control en als lid van rapgroep Diemon Crew, droeg al archiefstukken uit Jins tweedejaarscollectie tijdens zijn Amerikaanse tournee. En ook voor zijn Europese tour, waarmee hij op 2 oktober Paleis 12 in Brussel passeert, wil de artiest Yentsé dragen op het podium. Ook de Franse ster DJ Snake staat intussen in de rij.

“Voor een celebrity ontwerpen is een totaal andere manier van werken. Je kan niet zomaar doen wat je wil. Je moet rekening houden met het imago en de persoonlijkheid van zo’n artiest. Ik doe veel research naar de muziek en videoclips en laat me daardoor inspireren”, vertelt Jin. De vijf outfits die Russ bestelde heeft hij al uitgetekend.

Tweede label

De studio is goed gevuld met kleurrijke samples voor de lente/zomercollectie 2023. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt Jin ondertussen aan een tweede label. “In mijn tweede jaar aan de Academie maakte ik een collectie in een volledig andere stijl dan Yentsé. Die lijn bestond uit futuristische streetwear, met focus op de jongere generatie. Mijn tweede label Non Stop Worldwide zal die richting uitgaan”, kondigt Jin aan. Dat merk dropt hij in september, samen met een webshop en een pop-upwinkel in Antwerpen. Momenteel is Yentsé alleen te vinden in Londense winkelrekken.

Naast zijn twee labels werkt Jin ook als art director voor het schoenenmerk Atcrox uit Shanghai. © Jan Van der Perre

www.yentse.com, @yentse_official op Instagram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER