Jos Leemans, Marleen Steenaerts, Ronny Reuten, Hille Raskin en André Smeets brachten de grafstenen in kaart. © LW

Herk rekent op familie én peters om graven te onderhouden

Herk-de-Stad -

Herk-de-Stad heeft plannen om het oude kerkhof in het centrum volledig als site te bewaren. Nabestaanden krijgen nu de vraag om de grafsteen van hun verwante in goede staat te bewaren of te herstellen. Anders wil de stad meters en peters voor de waardevolle graven zoeken.

Luk Weyens

Het oude, ommuurde kerkhof aan de Driespoortweg in het centrum van Herk-de-Stad telt bijna 850 grafstenen. Het bleef in gebruik tot 2010. Toen begon de stad met de aanleg van een nieuwe zone buiten de muren van het oude kerkhof.

De Herkse erfgoedraad is op het oude kerkhof nu aan de slag gegaan om een inventaris van de graven te maken. “We hebben de erfgoedwaarde van de grafstenen bekeken”, zeggen voorzitter André Smeets en secretaris Marleen Steenaerts. “Onze criteria waren de aard van de grafsteen, de ligging of een combinatie van de twee.”

Concessies

In totaal heeft de erfgoedraad meer dan 230 graven met een erfgoedwaarde in kaart gebracht. Ruim 180 van die grafstenen verkeren nog in goede staat. Met zoveel bijzondere stenen wil de stad het oude kerkhof in zijn geheel als site bewaren. Ze rekent daarbij in eerste instantie op de hulp van de familieleden van de overledenen. Tot 1971 werden graven voor eeuwig in concessie gegeven. “Daarna werden concessies voor 50 jaar verleend, en die lopen nu ten einde”, legt schepen van Begraafplaatsen Mark Vanleeuw (Open Vld) uit. “Zonder een verlenging van de concessie worden de graven eigendom van de stad.”

Op 15 juni komt op de grafstenen een melding met de vraag tot herstel/renovatie. “De familieleden krijgen één jaar, tot 14 juni 2023, de tijd om daarop te reageren”, zegt schepen Vanleeuw. “We vragen wel om eerst contact op te nemen met onze diensten om na te gaan of de grafsteen op de lijst met erfgoedwaarde staat. Als de families niet reageren, volgen we het advies van de erfgoedraad om peters en meters te zoeken. De muur en de authentieke ijzeren poort van de begraafplaats worden hersteld. En ook de kapel wordt gerenoveerd, waarbij we voor de vervanging van de glasramen bekijken of de Commissie voor Beeldende Kunsten daarvan een project kan maken.”

Stilteparken

Ook voor de kerkhoven van Donk en Schakkebroek heeft het stadsbestuur plannen. Die worden vergroend en omgevormd tot stilteparken. Kiezelvlaktes maken er plaats voor groen. Net als voor Herk-centrum start op 15 juni een aanplakkingsperiode van één jaar met een uitnodiging aan de familie/nabestaanden om het grafmonument van de overledene op te ruimen of af te staan. Enkel als de familie vragende partij is om hun dierbare op de nieuwe begraafplaats een laatste rustplaats te bezorgen, kan een grafconcessie worden afgesloten. Op beide kerkhoven komt sowieso een herdenkingszuil met daarop de namen van alle overledenen die op het kerkhof begraven blijven.”