Inrichting in een Mere supermarkt
MereBelgium.com

Staatssecretaris De Bleeker laat nieuwe Russische supermarkt in Opwijk inspecteren

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) heeft de Economische Inspectie gevraagd om te controleren of de nieuwe Russische supermarkt Mere in Opwijk zich aan alle regels houdt.

Deze week opende de Russische prijzenklopper Mere - met enige vertraging - het allereerste filiaal in ons land. Dat een Russische winkel welkom is, terwijl de oorlog tussen het regime en Oekraïne volop woedt, doet veel wenkbrauwen fronsen. "Ik begrijp dat mensen in de war zijn. Aan de ene kant is het aanlokkelijk om in de goedkoopste supermarkt te winkelen, aan de andere kant lijkt de opening van de Russische zaak niet te rijmen met alle sancties die vandaag tegen Rusland lopen", zegt de staatssecretaris daarover.

Om de consumenten gerust te stellen laat ze nu controles uitvoeren in de winkel. Zo zal de inspectie nagaan of het bedrijf zich aan alle regels over prijsaanduidingen en de taal op de etiketten houdt. Bij een inbreuk op dat laatste kunnen boetes tot 80.000 euro worden uitgeschreven en producten in beslag worden genomen. Ook zal er gecontroleerd worden of Mere geen producten verkoopt die sinds de sancties tegen Rusland niet meer mogen worden ingevoerd naar ons land.

Protestactie

Ronny Cuyt uit Mol vangt sinds een paar maanden twee vluchtelingen uit Oekraïne op en vindt de komst van de Russische supermarkt compleet misplaatst. "Ik vind dat echt niet kunnen. Als je ziet hoeveel sancties er nu zijn opgelegd aan Rusland en Russische producten. En zo'n grote keten dan nog wel. Voor de mensen die ik opvang was dat nieuws al helemaal choquerend." Cuyt plant uit protest vanavond "een kleine, vreedzame demonstratie voor de winkel".

Meest gelezen