Russen pompen bijna 9 miljard euro uit inkomsten olie- en gasexport in speciaal noodfonds

Rusland heeft 551,4 miljard roebel – 8,78 miljard euro – in zijn noodreservefonds geïnjecteerd. Het is een poging om zijn economie te vrijwaren van een al te destructieve werking van westerse sancties.

Volgens een rapport van het persagentschap Reuters komt het kapitaal uit de gigantische winst die het Kremlin heeft gemaakt met de export van zijn olie en gas. De Russen zijn gewoon geld blijven binnenharken ondanks de verschillende economische sancties die tegen hen werden ingesteld door het westen, stelt Business Insider onomwonden.

De Russische schatkist is erg gebaat bij de torenhoge olieprijzen. Door de oliehausse zou de opbrengst uit de Russische olie- en gasverkoop dit jaar in totaal 267 miljard euro kunnen bedragen, voorspelt de financiële website Bloomberg. Dat is een dikke 20 procent meer dan de 221 miljard dollar die het land in 2021 aan de export van zijn olie en gas verdiende.

Deals met India

China en India zijn nu de gretigste afnemers van Russische olie. Hun deals leiden tot frustratie in westerse landen, die meer moeten neertellen voor olie afkomstig uit andere landen, wat dan weer wordt doorgerekend aan de consument.

Amos Hochstein, de belangrijkste internationale energie-adviseur van de Amerikaanse regering, zei tegenover de Financial Times dat hij India, in principe een bondgenoot van het Westen, daarom had opgeroepen niet “te ver” te gaan bij het opvoeren van de Russische olie-invoer.

“Ik heb gezegd: ‘Kijk, wij hebben geen secundaire sancties die uw aankopen van Rusland kunnen verbieden’”, vertelde Hochstein donderdag tijdens een hoorzitting van een Amerikaanse senaatscommissie.

“Ik zou twee dingen willen vragen: ‘Eén, ga niet te ver. Laat het niet lijken alsof u profiteert van de pijn die in Europese huishoudens en in de Verenigde Staten wordt gevoeld. Ten tweede, zorg ervoor dat u goed onderhandelt, want als u (de olie) niet koopt, doet niemand anders het’.”

Overeind houden van topbedrijven

Rusland sluisde zijn olie- en gaswinsten vroeger door naar zijn soevereine vermogensfonds van 186 miljard euro. Maar door ze nu in het speciale noodfonds te steken, dat in mei 12,7 miljard euro ontving, heeft het Kremlin meer speelruimte nu het gedwongen wordt om topbedrijven overeind te houden.

Zo heeft de regering vorige maand 3,7 miljard euro gestort in de Russische Spoorwegen, Ruslands grootste werkgever, en 1,64 miljard euro uitgetrokken voor de staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot. Dat bericht Insider.

“Het fonds zal gedeeltelijk worden aangewend om maatregelen uit te voeren die erop gericht zijn de stabiliteit van de economische ontwikkeling te waarborgen in de omstandigheden van externe beperkingen”, zei de regering in een verklaring.

Uitwissen van 15 jaar economische vooruitgang

Sinds Poetin op 24 februari zijn oorlog tegen Oekraïne is begonnen, heeft het verenigde Westen gepoogd om Rusland te raken met ingrijpende economische sancties. Onder meer het bevriezen van honderden miljarden aan buitenlandse reserves, en het opleggen van strafmaatregelen aan verschillende oligarchen zijn sindsdien de norm geworden in de omgang met Rusland.

Hoewel de energiesancties voorlopig hun vruchten niet afwerpen, verwachten deskundigen wel dat de bredere strafmaatregelen de Russische economie op iets langere termijn zullen verlammen en in een zware recessie zullen storten. Volgens het Institute of International Finance zouden ze de economische vooruitgang van 15 jaar kunnen uitwissen.

(ns)

Meer