Minister Dermagne (PS) wil minimumloon verhogen naar 12 euro per uur

 ©  BELGA

Hoewel het minimumloon in april al verhoogd werd, vindt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) dat België nog beter kan doen. Hij verwijst daarmee naar een Europees advies – dat nog aangenomen moet worden – dat aangeeft dat het minimumloon zo’n 60 procent moet zijn van het mediane salaris. Dat zou willen zeggen dat het minimumloon zou moeten stijgen van 10,98 euro per uur naar zo’n 12 euro per uur, ofwel zo’n 2.000 euro per maand. Dat meldt de krant La Dernière Heure.

lto
Bron: La Dernière Heure

LEES OOK. We zitten al bij de beste leerlingen van de klas, en toch legt PS nieuwe verhoging van minimumlonen op tafel (+)

Het Europees Parlement en de Europese Raad zijn deze week tot een akkoord gekomen om de kloof tussen het minimumloon van verschillende Europese lidstaten te verkleinen. Want die kloof is bijzonder groot. Zo ligt het minimumloon in Luxemburg op 2.313,38 euro per maand, in Bulgarije is dat slechts 363 euro. Omdat dat kan leiden tot sociale dumping, staat er in een nieuw advies dat het minimumloon hoog genoeg moet zijn om een “redelijk leven te leiden”. Hoe hoog het precies moet zijn, zal berekend worden op basis van de levensduurte en de prijzen van diensten.

Voor België zal dat in eerste instantie weinig verschil maken aangezien het minimumloon in april al steeg met 76,28, het bedraagt nu 1.806,16 euro per maand. Dat loon zal in 2024 en in 2026 nog eens stijgen. “Het zijn drie stijgingen die gezamenlijk hoger liggen dan 150 euro. Het is de eerste keer in veertien jaar tijd dat het minimumloon stijgt”, zegt Dermagne. Maar die loonsverhoging is nog niet genoeg, vindt de minister van Werk, die verwijst naar het Europese advies dat nog niet werd aangenomen. “Het is internationaal aanvaard dat 60 procent van het mediane loon of 50 procent van het gemiddelde loon aanvaardbaar is als minimum. Het Belgische minimumloon ligt nog niet op dat niveau. Als we het minimumloon van 2021 vergelijken met het gemiddelde loon van datzelfde jaar, komen we maar aan 44 procent van het gemiddelde, niet 50 procent.”

LEES OOK. Huishoudhulpen vaker op onbetaald verlof gezet dan andere werknemers: “Bazen misbruiken systeem om hen niet te betalen” (+)

Volgens een recente studie van hr-bedrijf SD Worx bedraagt het mediane loon in België zo’n 3.321 euro bruto. Het minimumloon in België ligt momenteel op 1.806,16 euro per maand. Om het minimumloon te bereiken dat de minister voor ogen heeft, zou dat 1.980 euro moeten zijn, ofwel 12 euro per uur. Dat is ook het bedrag dat vanaf oktober van toepassing zal zijn in Duitsland. Door de inflatie hebben verschillende Europese landen besloten om de minimumlonen te verhogen. Zo wordt er in Polen gesproken van een verhoging met 15 procent in 2023, in Portugal zal het minimumloon stijgen van 705 euro naar 750 euro per maand tegen 2023. Door de index behoort België nu al tot de landen met het hoogste minimumloon, nog voor Ierland en Nederland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen