Reconstructie van moord op juf Mieke in Noorderwijk is afgelopen: “Heel confronterend om hier terug te staan”

Herentals -

Vrijdag vond in Noorderwijk bij Herentals de reconstructie plaats van de moord op juf Mieke. De 59-jarige lerares werd met maar liefst 101 messteken gedood door Gunter Uwents (37), 25 jaar geleden een ex-leerling uit het tweede leerjaar bij juf Mieke. De reconstructie van de moord op juf Mieke verliep verbazend vlot. “Net zoals het voor de nabestaanden een moeilijke dag was, was dat voor mijn cliënt ook”, reageert de advocaat van Uwents.

Dante Bellon, Britt Peeters

LEES OOK. Waarom moest juf Mieke dood? “Niemand wist dat Gunter zo’n groot geheim meesleepte”

Een dik uur, meer had Gunter Uwents niet nodig om zijn handelingen na te bootsen en vragen van de onderzoeksrechter te beantwoorden. “Het ging vlot omdat cliënt zijn volledige medewerking heeft verleend”, zegt meester Ben Crosiers, de advocaat van Uwents.

Ook Michel, de man van Mieke, en andere familieleden konden de wedersamenstelling volgen vanuit een busje, omdat alles gefilmd werd. “Het was heel confronterend om hier terug te staan. Dat heeft een zware emotionele impact op hem gehad”, reageert de raadsman.

“Een wedersamenstelling is een heel belangrijke fase van het dossier. We wilden de verdachte op plaats delict krijgen om zijn versie van de feiten te kunnen zien en horen, in het bijzijn van de speurders. Nu zal onderzocht moeten worden of dat wat we vandaag gehoord, strookt met de vele objectieve vaststellingen”, zegt Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Gunter Uwents op de reconstructie. ©  rr

Uwents blijft bij zijn verklaringen en bevestigde die ook tijdens de wedersamenstelling. Hij zou zich aan de voordeur hebben voorgesteld, en kwam niet met de bedoeling Mieke iets aan te doen. Al liep het al snel mis. De man zou zich alles kunnen herinneren maar tijdens de gruwelijke feiten zou het zwart zijn geworden voor zijn ogen. Pas bij de Faroek-aflevering over juf Mieke hoorde hij dat hij haar om het leven had gebracht met 101 messteken. Hij dacht dat het veel minder was.

Ook verklaarde Uwents opnieuw dat hij geen moordwapen, het mes, bij zich had. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek, want daarmee staat of valt de voorbedachtheid. “Hij heeft het moordwapen nadien weggegooid en een plaats aangeduid aan de speurders, maar het werd nog niet aangetroffen. Er wordt nog naar gezocht, maar de locatie leent zich er niet toe om het vlot te vinden”, klinkt het. “Maar vandaag ging het niet om die zoektocht. Vandaag stond in het teken van de handelingen die op het moment van de feiten gesteld werden, hoe hij zich gedroeg, en hoe het slachtoffer daarop reageerde.”

“Er was bovendien ook een bloedspatanalist van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, red.) tijdens de wedersamenstelling aanwezig, die op een wetenschappelijke manier nagaat of wat de verdachte verklaarde kan kloppen met de aangetroffen bloedsporen.” Behalve het verslag van de reconstructie en het moraliteitsonderzoek, zit ook het psychiatrisch verslag in een eindfase. Het dossier zou vervolgens afgerond en doorverwezen kunnen worden.

De volgende stap is het afwerken van het moraliteitsonderzoek. “En we hopen dat het gerechtelijk dossier vervolgens snel afgerond kan worden”, besluit de raadsman van Uwents. Of de feiten nu gekwalificeerd worden als moord of doodslag, dat het dossier uiteindelijk voor een assisenjury zal behandeld worden, lijkt bijna onvermijdelijk.

De reconstructie is bezig. ©  rr

101 messteken

Maar hoe zat de zaak nu weer in elkaar? Op 10 november 2020 werd Mieke Verlinden bij haar thuis in Noorderwijk vermoord door Gunter Uwents met maar liefst 101 messteken. Uwents zat 25 jaar geleden in de klas van het tweede leerjaar bij juf Mieke, maar werd naar eigen zeggen door haar geviseerd. Ook ex-klasgenoten van toen bevestigen dat verhaal.

De verdachte van de moord woonde op het moment van de feiten in Berchem. De dag van de feiten nam hij het noodlottige besluit om met Mieke te gaan praten, zogezegd vanuit zijn christelijke inborst om goed te doen. Vanuit het idee dat hij haar kon laten inzien dat haar omgang met leerlingen – en met hem in het bijzonder – destijds verkeerd was.

De klas van het tweede leerjaar met Gunter Uwents omcirkeld. 

Dat die rit naar de Kempen zou ontaarden in een wrede moord, zou Uwents volgens eigen verklaringen niet hebben zien aankomen. Maar toch ging de confrontatie haast onmiddellijk helemaal de verkeerde kant op. Volgens de uitleg van Uwents zou Mieke hem hebben uitgelachen, hij vond zich ‘als een sukkelaar weggezet’. Daarop is hij in blinde woede ontstoken en zat hij de vluchtende onderwijzeres achterna tot in de keuken, waar hij haar in zijn razernij 101 messteken toebracht.

LEES OOK. Zus van juf Mieke over doorbraak in moordonderzoek: “Dader heeft ook bij mij in de klas gezeten”

Tijdens die fatale afrekening verwondde hij zichzelf ook, zijn bloedsporen bleven tijdens zijn aftocht achter in de gang. Zijn uitleg duidt erop dat hij het moordwapen daar in de keuken bij Mieke Verlinden moet hebben gepakt. Maar waar dat mes is gebleven, is voorlopig een raadsel, want het is nooit gevonden. Blijkbaar werd het in het huishouden van juf Mieke ook nooit gemist.

Met dank aan achtergelaten DNA

Het duurde anderhalf jaar vooraleer er een doorbraak kwam in het dossier. De speurders wilden van alle verdachten – vooral gewezen leerlingen van juf Mieke – een DNA-staal afnemen. Dat was op dat moment het bruikbaarste bewijs dat ze in handen hadden. De dader had zich bij de feiten immers zelf verwond, zodat dader-DNA was achtergebleven in het huis van Mieke Verlinden. Van een mannelijke moordenaar, zo bleek.

In een eerste fase werden maar liefst 435 DNA-stalen afgenomen en geanalyseerd, onder andere van vaders van kinderen die les kregen van Mieke. Dat leverde niets op. Daarop werd het DNA-onderzoek nog uitgebreid. Al degenen die ooit bij juf Mieke in de klas hadden gezeten, werden opgeroepen in de hoop daar ooit een match te vinden. Weigeren mocht, maar dan stuurde de onderzoeksrechter de speurders wel langs met een ‘opdracht met dwang’.

Het huis van juf Mieke. ©  Hans Otten

TIJDLIJN. Meer dan een jaar na moord op juf Mieke verdachte opgepakt

Gunter Uwents – een voormalig ambtenaar bij de FOD Financiën die later leraar werd – heeft vervolgens zichzelf verraden. Speurders vroegen DNA op van onder meer al haar oud-leerlingen, en zo kwamen ze ook bij hem uit. Toen hij uitgenodigd werd voor een verhoor en DNA-afname, zou hij dat eerst uitgesteld hebben.

Toen besloot hij om zichzelf aan te geven. Uwents – tot dan één van de vele verdachten – wilde dat op vrijdag 11 maart doen, maar de politie liet weten aan de telefoon dat er geen tijd was om hem te ontvangen. Zijn beste vriendin, die hij in vertrouwen had genomen, stapte uiteindelijk zondag 13 maart naar de politie om aangifte te doen.

LEES OOK. Advocaat van Gunter U.: “Hij heeft spijt en wil de familie van juf Mieke antwoorden geven”

Vandaag – vrijdag 10 juni om 14 uur – deed de politie de reconstructie met Uwents aan het huis van Mieke Verlinden. Gaan we vandaag dan ook te weten komen waar het moordwapen is achtergebleven?

Juf Mieke uit Noorderwijk. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen