Waar of niet: 3 mythes over je belastingaangifte

Als de fiscus een fout maakt op jouw belastingaangifte, ben jij dan verantwoordelijk? En kan het dat je door vertraging bij de FOD Financiƫn geen belastingen moet betalen? Een antwoord op de populairste mythes rond je belastingaangifte.

Mythe 1: Hoe meer fouten controleurs ontdekken, hoe groter de premie

Volgens verschillende luisteraars van "De inspecteur" worden de controleurs van de belastingen beoordeeld op het bedrag dat ze extra binnenbrengen. Dat maakt dat sommige medewerkers extra creatief zijn om fouten te vinden in belastingaangiftes.

Volgens Francis Adyns is dat een bekende mythe, maar is het klinkklare onzin. "Uiteraard hebben wij, net zoals in andere bedrijven, doelstellingen voor onze medewerkers. Ze moeten een bepaald aantal dossiers controleren, maar er wordt daarbij niet gesproken over een bepaald bedrag dat ze moeten recupereren."

Mythe 2: Krijg je je afrekening niet voor de deadline van de volgende aangifte, dan hoef je geen belastingen te betalen

Het spreekt tot de verbeelding: geen belastingen moeten betalen door vertraging bij de fiscus. En volgens Adyns zit er zeker ook een grond van waarheid in: ā€œJe moet je aanslagbiljet voor aanslagjaar 2021 ontvangen hebben voor 30 juni 2022. Is de fiscus te laat, dan krijg je niet alleen je bedrijfsvoorheffing terugbetaald, maar ook je voorafbetaling roerende voorheffing.ā€ Uiteraard moet je wel je aangifte tijdig en geldig hebben ingediend.Ā 

Maar voor je begint te dromen: dit is volgens Adyns nog nooit gebeurd. ā€œDe verwerking van de belastingaangifte en versturen van het aanslagbiljet is geautomatiseerd dus ik zie het niet snel gebeuren dat we te laat zouden zijn.ā€

Mythe 3: Als je een fout maakt, krijg je sowieso een boete

Een foutje kan iedereen overkomen, maar je controleert toch maar beter goed je belastingaangifte voor je ze indient. "Bij een fout in de aangifte kan een boete worden opgelegd, al dan niet in combinatie met een belastingverhoging", legt Adyns uit. "Het is de controledienst van de belastingen die dat zal bepalen. Maar boetes variĆ«ren tussen 50 en 1.250 euro. De belastingverhoging ligt tussen 10 en 200 procent."Ā 

Steeds meer mensen krijgen een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Daarbij staan alle gegevens die de fiscus over jou kent al ingevuld. Als belastingbetaler moet je enkel nog de cijfers controleren. Maar wat als de fiscus daar een fout maakt? "Je bent verplicht om die aangifte goed te controleren. Maar er zal geen boete of belastingverhoging worden opgelegd. Zeker niet wanneer het de eerste keer is."

De fiscus zal altijd redelijk zijn bij een eerste fout. En volgens het wetboek inkomstenbelasting zal een fouteĀ aangifte niet gesanctioneerd worden als het bedrag van de fout kleiner is dan 2.500 euro in de personenbelasting. Opvallend detail: dat bedrag was vroeger 670 euro, maar een vijftal jaar geleden werd dat geĆÆndexeerd.

Meest gelezen