NASA wijkt voor nieuwe reeks lanceringen uit naar Australisch Northern Territory

De Amerikaanse National Astronautics and Space Administration (NASA) wijkt voor een volgende reeks lanceringen uit naar het Northern Territory in Australië. Dat hebben het Amerikaanse ruimtevaartbureau en de autoriteiten van het Northern Territory meegedeeld. De NASA zal immers van het Australische Arnhem Space Center gebruik maken om een nieuwe reeks wetenschappelijke missies te lanceren.

Het is de eerste keer dat de NASA voor zijn lanceringen van een commerciële site buiten de Verenigde Staten gebruik maakt.

Zuidelijk halfrond

Gemeld werd dat de NASA tijdens de maanden juni en juli vanop het Arnhem Space Center, dat eigendom is van het bedrijf Equatorial Launch Australia, in totaal drie suborbitale onderzoeksraketten zal lanceren.

“De missies zullen gericht zijn op de studie van een aantal wetenschappelijke fenomenen – onder meer op het gebied van heliofysica en astrofysica – die alleen vanaf het zuidelijk halfrond waarneembaar zijn”, betoogde het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

De missies vormen ook de eerste raketten die de NASA vanuit Australië lanceert sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen deed het Amerikaanse ruimtevaartbureau daarbij echter beroep op de basis Woomera van de Royal Australian Air Force.

De NASA merkte nog op dat voor de lanceringen een 75-tal medewerkers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau tijdelijk in Australië zullen worden gestationeerd.

Lokale industrie

Het Arnhem Space Center bevindt zich op het Dhupuma-plateau bij Nhulunbuy. Dat gebied behoort tot het territorium van de Gumatj, een inheemse bevolkingsgroep. Tijdens de voorbereidingen van de missies werd er volgens de NASA en de autoriteiten overleg gepleegd over de lanceringen met de lokale bevolking.

“Dit is een mijlpaal”, benadrukte Natasha Fyles, de eerste minister van de Northern Territory. “We hebben dit project vanaf het begin gesteund. De NASA bezorgt het Arnhem Space Center niet alleen een extra capaciteit, maar brengt de site ook wereldwijd voor potentiële investeerders in de schijnwerpers.

De samenwerking met de NASA zal onze industrie helpen groeien, de tewerkstelling voor de lokale bevolking ondersteunen en plaatselijke bedrijven de kans bieden om zich uit te breiden.

“Australië heeft al sinds de jaren vijftig van de voorbije eeuw een band met de ruimtevaartindustrie”, betoogde de Australische premier Anthony Albanese. “Als natie moeten wij op die erfenis verder bouwen. Dit project kan voor de Australische ruimtevaartsector de start van een nieuw tijdperk betekenen.”

(ns)

Meer