Derde rechtszaak tegen voortvluchtige ‘Dikke Nordin’: aanklager vraagt 14 jaar voor cocaïnesmokkel

Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie eist andermaal een zware gevangenisstraf van 14 jaar tegen de voortvluchtige drugshandelaar Nordin El Hajjioui, wegens cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven. In twee andere dossiers vorderde de aanklager eerder al 12 en 15 jaar.

Het derde dossier tegen Nordin El Hajjioui is vooral gebaseerd op informatie die uit onderschept Sky ECC-berichten afkomstig is. ‘Dikke Nordin’, zoals de beruchte Antwerpse drugssmokkelaar ook wel wordt genoemd, verblijft als jaren in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar volgens het Openbaar Ministerie coördineerde hij vanuit Dubai de invoer van tonnenladingen cocaïne via de Antwerpse haven.

Sportzakken overladen

Zo zou El Hajjioui kunnen rekenen op corrupte medewerkers op de kaai van PSA/MPET. De vermeende rechterhand van El Hajjioui zou vesseldispatcher Yassine Z. (30) zijn geweest. Die misbruikte volgens de openbare aanklager zijn positie bij PSA om de positie van containers te bepalen en om na te gaan of de douane containers had geselecteerd voor controles. De Vesseldispatcher kon er ook voor zorgen dat havenarbeiders op de kaai voldoende tijd zouden krijgen om sportzakken met cocaïne vanuit Zuid-Amerikaanse containers konden overladen in Europese containers, die zonder controles van de kaai mogen vertrekken.

“Yassine Z. deed dagelijks meerder bevragingen naar containers”, aldus de openbare aanklager. “Opvallend is dat hij ook navraag deed naar containers die niet tot zijn takenpakket behoorden. Zo deed hij opzoekingen naar containers op Linkeroever, terwijl hij zelf op rechteroever aan het werk was.”

“Onze opdrachtgever betaalt correct”

De politie arresteerde Yassine Z. in december 2020. Hij kon in verband gebracht worden met minstens 6 drugstransporten. Uit Sky ECC-berichten zou blijken dat Yassine Z. onmiddellijk contact opnam met Nordin El Hajjioui. Hij schakelde zijn collega vesseldispatcher Simon A. (34) in informatie door te spelen aan de criminele organisatie van Nordin. Yassine Z. gaf ook zijn accountgegevens door, zodat zijn collega alle noodzakelijke opzoekingen voor Nordin kon verrichten.

“Onze opdrachtgever betaalt correct”, zo citeerde de aanklager van het parket de correspondentie tussen Yassine Z. en Simon A. “50.000 euro voor de opzoeking van de positie van een container. En 80.000 euro voor een stackplaats om te switchen.”

Simon A. heeft de maanden die volgden grof geld verdiend in dienst van Dikke Nordin. Hij zou meer dan twee miljoen euro geïncasseerd hebben. Rachid Z., de broer van vesseldispatcher Yassin Z., fungeerde als financiële man van Nordin. Hij regelde de betalingen aan medewerkers in het netwerk. Tegen Yassin Z. vorderde de procureur 10 jaar celstraf, tegen Simon A. 9 jaar. “Penningmeester” Rachid Z. hoorde 4 jaar celstraf tegen zich eisen. En dan was er nog Ali O., alias Freaks of Spongebob, de baas van een transportbedrijfje. Ali O., die in een ander dossier al voor drugssmokkel werd veroordeeld, zou betrokken zijn bij twee drugstransporten. Volgens meester Johan Vangenechten was O. echter niet op de hoogte van de illegale inhoud in de container.

Grote hiaten in dossier

Nordin El Hajjioui laat zich bestaan door meester Louis De Groote. Als een van de eerste advocaten maakte hij een heldere, globale analyse van het grote Sky ECC-dossier, dat aan de basis van deze zaak ligt. De Groote wees de rechtbank op een aantal grote hiaten in het dossier. Zo ontbreekt een duidelijke machtiging voor de politie-infiltratie, die een eerste doorbraak in het dossier vormde. Daarnaast wees meester De Groote op het ontbreken van machtigingen voor een aantal afluisteroperaties. “Bovendien schept het Openbaar Ministerie geen klaarheid over de start van dit dossier. In 2018, zoals in één stuk staat. Of toch 2019, zoals in een ander stuk staat.”

Net als meester Sam Vlaminck deed in het dossier tegen Omar G., maakte meester De Groote bezwaar tegen het ontbreken van zogenaamde metadata, die de politie in staat hebben gesteld om bepaalde SKY-toestellen (‘pins’) te koppelen aan concrete personen of verdachten. “Drie ‘pins’ worden toegeschreven aan mijn cliënt, maar die betwist formeel dat hij die toestellen heeft gebruikt. Maar het Openbaar Ministerie weigert om ons de metadata te bezorgen, waardoor we niet kunnen controleren hoe die ‘pins’ aan onze cliënt worden gekoppeld. Omdat we ons niet kunnen verdedigen, is het recht op een eerlijk proces onherroepelijk geschonden. De strafvordering moet daarom onontvankelijk verklaard worden”

 (vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen