"Aanslag op imago van Frankrijk": onderzoeksrapport legt fouten bloot van politie en organisatie Champions League-finale

In Frankrijk is een eerste rapport uitgebracht over wat er mis is gegaan bij de Champions League-finale eind mei aan Stade de France in Parijs. Het kwam toen tot rellen nadat duizenden supporters het stadion niet binnen waren geraakt. Het rapport wijst op een te korte voorbereidingsperiode, een verkeerde inschatting van de supportersstroom en een gebrekkig filtersysteem bij de toegangscontrole. 

Even terugspoelen: Op 28 mei liep het grondig mis bij de Champions League-finale in Parijs tussen Liverpool en Real Madrid toen de fans het stadion wilden betreden. Verschillende Engelse fans probeerden Stade de France binnen te geraken zonder (geldig) ticket. De Franse veiligheidsdiensten sloten het stadion af, maar dat veroorzaakte een gevaarlijke opeenhoping van mensen.

Verschillende mensen probeerden over de hekken van het stadion te klimmen. De ordediensten zetten traangas in om de massa te bedaren. Tientallen mensen werden opgepakt, een deel van hen belandde in de cel. De aftrap van de match werd met iets meer dan een half uur uitgesteld, maar sommige fans zijn het stadion nooit binnengeraakt.

BEKIJK - "Zo'n waanzin heb ik nog nooit gezien", getuigt een Liverpool-supporter:

Videospeler inladen...

De Franse minister van Binnenlandse Zaken legde de verantwoordelijkheid voor de chaos in eerste instantie volledig bij de fans en de "massale Liverpool, geïndustrialiseerde ticketfraude". Volgens hem probeerden die dag 30.000 tot 40.000 mensen het stadion te betreden zonder (geldig) ticket.

Links, een echt ticket voor de Champions League-finale, rechts, een vervalst exemplaar.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Fouten gemaakt bij politie en organisatie

Uit regeringsonderzoek blijkt nu dat ook de Franse politie en de organisatoren fouten hebben gemaakt die dag. Het rapport telt dertig pagina's en werd opgesteld door externe waarnemers. Als oorzaken voor de chaos wordt onder meer gewezen op de te korte voorbereiding (3 maanden in plaats van 18), een verkeerde inschatting van de supportersstroom en het gebrekkige filtersysteem bij de toegangscontrole. 

Daarnaast kreeg de politie volgens het rapport ook geen vat op de "gelegenheidscriminaliteit" rond het stadion: fans probeerden zonder toegangsbewijs over de hekken te klimmen, andere fans en gezinnen werden met traangas bespoten en nog anderen werden beroofd of aangevallen. Er waren die avond 1.300 agenten aan het werk, maar die waren volgens het rapport "niet wendbaar genoeg" om de escalerende situatie te bedwingen.

Voor Michel Cadot, de interministeriële afgevaardigde voor de Olympische Spelen en de man die het rapport gisteren voorlegde aan premier Elisabeth Borne, blijft de hoofdoorzaak van de chaos wel de "slecht gecontroleerde toevloed van overtollige supporters. Het getal van 30.000 tot 40.000 supporters zonder (geldig) ticket moeten we volgens hem wel "nuanceren".

Olympische Spelen 2024 in Parijs

Binnen twee jaar vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs en Cadot betreurt dat het rapport "vragen oproept over het vermogen van Frankrijk om dat evenement tot een goed einde te brengen". Hij heeft het over "een aanslag op het imago van Frankrijk".

Premier Elisabeth Borne heeft de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Sport opgedragen om de aanbevelingen van dit rapport "onverwijld uit te voeren". "We moeten lessen trekken uit wat er is gebeurd", zei ze in de marge van een bezoek aan het departement Calvados, waar zij kandidaat is bij de parlementsverkiezingen.

Michel Cadot pleit naar aanleiding van wat gebeurd is bij de Champions League-finale voor de oprichting van een nationale stuurgroep voor alle grote internationale sportevenementen. Voor de Olympische Spelen van 2024 bestaat er al zo'n stuurgroep.

De nieuwe premier van Frankrijk, Elisabeth Borne.
AFP or licensors

Meest gelezen