Een demonstrant bij het Hooggerechtshof in Londen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Brits Hooggerechtshof zet licht op  groen voor omstreden plan om asielzoekers uit te wijzen naar Rwanda

Het Britse Hooggerechtshof heeft groen licht gegeven voor het omstreden plan van de regering om asielzoekers die illegaal het land binnenkwamen uit te wijzen naar Rwanda. Vakbonden en mensenrechtenorganisaties hadden een klacht ingediend tegen het plan, maar die is dus verworpen. Een eerste vlucht met uitgewezen asielzoekers zou mogelijk dinsdag al kunnen vertrekken.

De Britse regering-Johnson maakte twee maanden geleden bekend dat ze een akkkoord had gesloten met het Centraal-Afrikaanse land Rwanda. 

Rwanda krijgt 120 miljoen pond (zo'n 144 miljoen euro) om asielzoekers die naar het Verenigd Koninkrijk kwamen over te nemen. De Britse regering zegt dat ze zo het aantal illegale overtochten naar het VK wil inperken. Wie het Kanaal oversteekt in een bootje of verstopt in een vrachtwagen, zal naar Rwanda worden gebracht om daar asiel aan te vragen.

De afspraken met Rwanda maken deel uit van een groter plan om het Verenigd Koninkrijk "de controle over zijn eigen grenzen terug te geven" na de brexit, het vertrek van het VK uit de Europese Unie. 

Maar ze oogsten veel verzet bij oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties. Zij voeren aan  dat de overeenkomst met Rwanda ingaat tegen de Conventie van Genève, en dat Rwanda een bedenkelijke reputatie heeft op het vlak van mensenrechten en vrije meningsuiting. 

Wie ook zeer kritisch is over het plan, is prins Charles, de zoon van de Britse koningin Elizabeth II. Dat schrijft The Times. Een bron die de krant citeert zegt dat de prins het plan "afschuwelijk" heeft genoemd. Charles zou er des te meer mee verveeld zitten omdat hij later deze maand als vertegenwoordiger van het Britse hof naar de Rwandese hoofdstad Kigali gaat voor een top van het Gemenebest van Naties, waar Rwanda sinds 2009 deel van uitmaakt. 

BEKIJK - Woordvoerder Rwandese regering: "De vluchtelingen worden niet opgesloten, ze mogen vrij in en uit lopen"

Videospeler inladen...

"Migratie controleren"

De PCS, de belangrijkste vakbond van het Verenigd Koninkrijk, en migrantenorganisaties Care4Calais en Detention Action maakten de zaak aanhangig bij het Hooggerechtshof in Londen. 

Maar dat heeft de klacht nu verworpen. Volgens het Hooggerechtshof is het "in het algemeen belang belangrijk dat de minister van Binnenlandse Zaken beslissingen kan uitvoeren om migratie te controleren."

Het hof verwerpt de stelling dat er tekortkomingen zouden zitten in het Rwandese asielsysteem en de mogelijkheid dat mensen naar landen worden gestuurd waar ze zouden worden vervolgd. De organisaties gaan wel in beroep, het hof van beroep zal maandag luisteren naar hun argumenten.

Een eerste vlucht naar Rwanda, met mogelijk 31 mensen, zou dinsdag al kunnen vertrekken. Zo'n 130 mensen hebben bericht gekregen dat ze het land moeten verlaten. 

Meest gelezen