Radio 2

Kan je met hennep PFAS uit de grond halen? Man uit Lokeren test het uit op 6 sites rond 3M-fabriek in Zwijndrecht

In Zwijndrecht is een project gestart waarbij op 6 verschillende sites wordt onderzocht of de hennepplant PFAS uit de grond kan halen. Het project krijgt onder meer de steun van de gemeente Zwijndrecht en van de fabriek 3M, die verantwoordelijk is voor de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht. "Als de eerste resultaten positief zijn, wil 3M het onderzoek mee financieren", zegt initiatiefnemer Frederik Verstraete.

Ondernemer Frederik Verstraete is afkomstig uit Lokeren, op goed 20 minuten rijden van de met PFAS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Hij lanceerde eerder al projecten waarbij gekeken wordt of hennep gebruikt kan worden om er isolatiemateriaal van te maken. "Eind vorig jaar werd ik gecontacteerd door professor Jaco Vangronsveld van de UHasselt", klinkt het bij Verstraete. "Hij is gespecialiseerd in milieubiologie en stelde voor om eens te kijken of we door middel van hennep niet ook PFAS uit de grond zouden kunnen halen."

BEKIJK - De reportage uit Het Journaal :

Videospeler inladen...

Samenwerking met Zwijndrecht én 3M

"Na een eerste verkennend onderzoek wist ik de gemeente Zwijndrecht te overtuigen om mee te stappen in dit onderzoek", gaat Verstraete verder. "De gemeente zorgde er zelfs voor dat ik aan tafel kon zitten met het bedrijf 3M zelf. Als blijkt dat het aanplanten van hennep voor een verminderde PFAS-waarde in de grond zorgt, dan wil 3M het project mee financieren."

Hoe werkt het?

"De wortels van de hennepplant zuigen de PFAS-stoffen letterlijk uit de grond", zegt Verstraete. "Je kan het eigenlijk het best vergelijken met miljoenen pompjes die werken op zonne-energie en zo de PFAS-stoffen dag en nacht naar boven trekken."

Eerder onderzoek van de UAntwerpen toonde al aan dat planten hoge concentraties PFAS uit de grond kunnen halen. "Het grote voordeel in vergelijking met andere planten is dat de hennepplant enorm veel diepe wortels heeft", legt Verstraete uit. "Daardoor is het zuigeffect aanzienlijk groter dan bij veel andere planten."

Voordelen en resultaten

"Het is beter dat de PFAS in de plant zit, dan in de grond", zegt Verstraete, hij hoopt dat de PFAS-waarden via hennep op termijn onder de norm van 3 microgram kunnen zakken. "Zo moeten er geen miljoenen gespendeerd worden om de grond volledig af te graven en te saneren."

Het is nog wachten tot oktober om te zien wat de invloed is van de hennepplanten op de vervuilde gronden rond 3M. "Dan zullen we de hennep voor het eerst oogsten. Als we dan een positief effect zien, kunnen we de teelt stapsgewijs opschalen."

Meest gelezen