© VRT

Gevaarlijkste motorrace ter wereld maakt zijn naam opnieuw waar: al 5 slachtoffers, dodelijkste editie sinds 1989

Het dodental voor de Tourist Trophy op Isle of Man, een van de gevaarlijkste motorraces ter wereld, is gisteren opgelopen tot vijf. Een zesde deelnemer, Olivier Lavorel, die vorige zaterdag betrokken was in een crash, ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Eerder had de organisatie hem per ongeluk dood verklaard. De laatste keer dat vijf TT-deelnemers in hetzelfde jaar het leven lieten was in 1989. Sinds 1907 vielen in totaal al 265 doden op het stratencircuit.

De Tourist Trophy op het Isle of Man staat wereldwijd bekend als een van de gevaarlijkste motorraces ter wereld. Tijdens de wedstrijd nemen de deelnemers het niet op tegen elkaar, maar tegen de klok. 

Aan duizelingwekkende snelheden proberen ze zo snel mogelijk rondjes af te leggen op de smalle wegen van Isle of Man. Een rondje is 66 kilometer en de rijders leggen die afstand af op minder dan 20 minuten.

Hoewel deelnemers van de Tourist Trophy rijden met motoren die eigenlijk op het circuit thuishoren, worden de races gereden op een afgesloten stratenparcours. Op sommige plaatsen vlammen de rijders aan meer dan 300 kilometer per uur rakelings langs stenen muren.

Al sinds 1907 worden er motorwedstrijden georganiseerd op het parcours (de Isle of Man Tourist Trophy, de Manx Grand Prix en de Classic TT). Bijna elk jaar komen daarbij ook deelnemers om het leven. In totaal eiste het stratenparcours al 265 mensenlevens. Enkel in 1982 vond er een wedstrijd plaats zonder dat er slachtoffers vielen. 

Rijd een rondje mee met John McGuinness, 23-voudig winnaar van de Tourist Trophy:

De Brit Stanley Wood tijdens de Tourist Trophy op Isle of Man in 1936.

Vijf doden in tien dagen

Het dodental voor de Tourist Trophy van dit jaar is gisteren opgelopen tot vijf, het is de eerste keer sinds 1989 dat zoveel mensen het leven lieten tijdens dezelfde editie. Enkel in 1970 vielen meer slachtoffers, toen stierven zes deelnemers. Het evenement zou dit jaar normaal plaatsvinden van vrijdag 29 mei tot en met vrijdag 10 juni, maar door een tragisch ongeval gisteren werd de laatste race verplaatst naar vandaag. 

De eerste zes dagen van het evenement vinden er kwalificatieritten plaats, daarna wordt er om de twee dagen geracet. De Britse Supersport-rijder Mark Purslow (29), kwam vorige week woensdag tijdens de kwalificaties al om het leven. Het was zijn tweede deelname aan de Tourist Trophy.

Afgelopen maandag kwam de Noord-Ierse veteraan Davy Morgan (52) om het leven na een crash. Morgan dacht voor de coronacrisis nog aan stoppen, maar heeft zich dan toch bedacht: "Na zo'n lange afwezigheid heb ik beseft wat racen voor mij betekent, ik zal nog niet direct stoppen met deze sport die al 27 jaar zo'n groot deel van m'n leven uitmaakt", zei hij in 2020 toen er, net zoals in 2021, geen Tourist Trophy werd georganiseerd omwille van de coronacrisis.

Gisteren kwamen de Brit Roger Stockton (56) en zijn zoon Bradley Stockton (21) bij een crash om het leven. Vader Roger nam voor de twintigste keer deel aan de wedstrijd, voor zoon Bradley was het de eerste deelname. Ze namen tijdens het evenement samen deel aan de zijspanraces van de Tourist Trophy, als rijder en passagier. In de eerste race eindigden ze nog als achtste, maar de tweede race werd hen fataal.

Per ongeluk dood verklaard

Het vijfde slachtoffer van deze TT was de Fransman Cesar Chanel (39). De zijspanracer was afgelopen zaterdag betrokken bij een crash met zijn passagier Olivier Lavorel (35). Oorspronkelijk had de organisatie laten weten dat Lavorel overleden was, maar later moesten ze toegeven dat er een vergissing was gemaakt en dat de verkeerde man werd geïdentificeerd. Lavorel zelf ligt wel nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In 2010 crashte Conor Cumins op een van de snelste stroken van het parcours aan 240 kilometer per uur. Hij brak z'n rug op vijf plaatsen, maar overleefde het ongeval en deed later gewoon opnieuw mee aan de Tourist Trophy, ook dit jaar is hij opnieuw van de partij:

Onverantwoord of het mekka van de motorsport?

De wedstrijd op Isle of Man zorgt elk jaar voor heel wat controverse. Critici bestempelen de races als te gevaarlijk en onverantwoord, maar de deelnemers zelf zeggen dat ze zich bewust zijn van de risico's en dat niemand hen verplicht om mee te doen. Het evenement trekt ook jaarlijks 40.000 tot 50.000 toeschouwers.

Volgens de Brit John McGuinness, 23-voudig TT-winnaar, is er geen ander circuit ter wereld zoals dit: "Het is gevaarlijk, je leven kan in een adem over zijn, maar het kan ook zo veel plezier en genot brengen," zei hij in 2019, het laatste evenement voor de coronacrisis. "Ik heb een paar vrienden verloren, maar niemand zet een pistool tegen je hoofd, je hoeft het niet te doen... Als er iets misgaat is het vervelend, maar het voordeel weegt op tegen het nadeel."

© VRT

In de vierde reeks van "Reizen Waes" trok Tom Waes naar Isle of Man om zelf te kunnen oordelen hoe gevaarlijk de wedstrijd precies is. Hij sprak er met Richard "Milky" Quayle, ex-winnaar van de wedstrijd en de man die tegenwoordig de jonge rijders opleidt.

De prijs die deze jongens betalen voor hun passie is voor mij te hoog

Tom Waes tijdens een bezoek aan de Tourist Trophy in 2018 voor "Reizen Waes"

"We willen allemaal snel gaan, soms rij je op de grens en soms ga je erover. Soms kom je ermee weg en soms niet", relativeert Quayle de gevaren. "Maar we kennen allemaal de risico's, iedereen weet dat de ultieme tol die je kan betalen, is dat je niet meer terugkomt."

"Ik volg de TT al jaren, maar nu pas kan ik een gezicht plakken op de motorrijders en dat zijn geen jongens die het leven moe zijn", stelde Waes vast. "Het zijn mensen met een passie en dat is altijd mooi om te zien, maar de prijs voor die passie is voor mij te hoog."

Isle of Man is een eiland in de Ierse Zee. Het maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk en heeft dat ook nooit gedaan, noch maakt het deel uit van de Europese Unie. Het is niet vertegenwoordigd in Westminster of in Brussel.

Het eiland is een zelfbesturend Brits kroonbezit - net als Jersey en Guernsey in de Kanaaleilanden - met een eigen parlement, regering en wetten. Het staatshoofd is de Britse koningin Elizabeth II, die de titel Lord of Mann voert. Op het eiland wordt ze vertegenwoordigd door de luitenant-gouverneur.

Een inwoner van het eiland is een Manx. Bij sportliefhebbers is het eiland vooral bekend als de geboorteplaats van sprintbom Mark Cavendish van Quick Step-Alpha Vinyl. Hij staat in het wielerpeloton ook bekend als "The Manx Missile" of "The Manx Express".

Meest gelezen