Zo haal je meer uit je aardbeien deze zomer: “Verrassend lekker in gebak of frisse salade”
ReceptenJuni is het topseizoen voor Belgische aardbeien. Ze zijn niet alleen op hun stevigst, maar zitten dan vol met friszoet sap, wat extra smaak oplevert. Puur of in confituur zijn ze zalig, maar ze smaken ook verrassend in tal van andere gerechten. Met deze drie recepten haal je het meeste uit je aardbeien deze zomer.
Aardbeiencarpaccio met limoen-gemberdressing en notencrumble
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 40 g geraspte gember
• 40 ml water
• sap van 1 limoen
• 100 g rietsuiker
• 400 g aardbeien
Voor de notencrumble
• 25 g gepelde hazelnoten
• 25 g pecannoten
• 12 g bloem
• 12 g boter
• 40 g suiker
• snuf kaneelpoeder
Zo maak je het
Breng voor de gembersiroop de gember met het water, het limoensap en de suiker aan de kook. Laat op een zacht vuur 10 minuten koken. Giet door een zeef en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix voor de crumble de noten fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
Snijd de aardbeien in fijne plakjes. Verdeel ze dakpansgewijs over de borden. Bedruppel met de gembersiroop en verkruimel er wat van de notencrumble over.
Tip: De gembersiroop kan je in een goed afsluitbaar flesje minstens 3 maanden bewaren in de koelkast.
Aardbeiengalette
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten voor 1 galette
• 225 g bloem
• 50 g poedersuiker
• 100 g koude boter
• snuf zout
• 60 ml koud water
Voor de vulling
• 500 g aardbeien
• 1 zakje vanillesuiker
• 50 g suiker
• 3 tot 4 el amandelmeel
• 1 ei
• 2 el amandelschilfers
Zo maak je het
Meng de bloem met de poedersuiker en blokjes koude boter tot een kruimelig deeg. Voeg het zout en het water toe en kneed tot een vast deeg. Rol tot een bal en duw wat plat. Wikkel er plasticfolie rond en leg 30 minuten in de koelkast.
Snijd de aardbeien in partjes. Voeg het zakje vanillesuiker en de gewone suiker toe en schep om. Schep de aardbeien vervolgens in een zeef en laat 30 minuten uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol het dun uit. Bestrooi met het amandelmeel. Schep er de aardbeien op maar laat enkele centimeter van de rand vrij. Vouw de buitenrand naar binnen. Kluts het ei en bestrijk er de randen mee. Bestrooi met de amandelschilfers. Zet 40 minuten in de oven.
Tip: Lekker met een bolletje vanille- of kokosijs!
Hartige aardbeiensalade met bulgur en geitenkaas
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 150 g bulgur
• 300 g aardbeien
• 1 rode ui, fi jngesnipperd
• 2 snackkomkommers, in plakjes
• 2 el fijngehakte munt
• 3 el fijngehakte peterselie
• 2 el citroensap
• 1 el rodewijnazijn
• 4 el olijfolie
• peper en zout
• 150 g feta
Zo maak je het
Bereid de bulgur zoals vermeld op de verpakking. Laat daarna afkoelen.
Snijd de aardbeien in partjes of plakjes. Schep er de bulgur, rode ui, komkommer en verse kruiden onder. Maak een dressing met het citroensap, de rodewijnazijn en de olijfolie en schep onder de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Brokkel er de feta over.
Tip: Geen fan van feta? Vervang het dan door plakjes mozzarella.
Deze recepten vind je ook terug in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van 11 juni.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”