Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout nieuw voorzittersduo van Groen

 ©  BELGA

Het duo volgt Meyrem Almaci op als covoorzitters van Groen. Dat maakte de partij zaterdagmiddag bekend. ‘Dit is de start van een nieuw tijdperk voor onze partij.’

Josephine Dapaah, kab, Christof Vanschoubroek

‘We zijn klaar om de mouwen op te stropen’, zei Vaneeckhout in de overwinningsspeecht die het duo zaterdagnamiddag gaf. Naji en Vaneeckhout wonnen de voorzittersverkiezingen ruimschoots: met 57 procent in de eerste ronde haalde het duo al meer dan de helft van de stemmen, waardoor een tweede ronde overbodig was. Het duo Juan Benjumea en Elisabeth Meuleman haalde 35 procent, Jenna Boeve en Jad Zeitouni 6 procent. 38 procent van de leden van Groen stemden vandaag mee. Het duo neemt het over van voormalig partijvoorzitter Meyram Almaci, die in maart haar vertrek aankondigde na acht jaar voorzitterschap .

Naji en Vaneeckhout zijn alvast tevreden: ‘Dit is de start van een nieuw tijdperk voor onze partij. Trouw aan onze idealen, met niets dan respect voor onze voorgangers’. In hun speech benadrukten ze dat Groen een ‘sociaal verhaal wil schrijven’: ‘Teveel groepen in de samenleving worden niet gehoord. Wij zijn hun bondgenoot’, stelde Naji. ‘Er is nood aan een links progressieve stem die het verschil maakt tegen ongelijkheid. Alleen Groen kan die vertolken. We zijn klaar om de mouwen op te stropen’, vulde Vaneeckhout aan, gevolgd door luid applaus. ‘Met Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji als nieuwe leiders krijgt onze partij een nieuw elan. Daar ben ik zeker van. Onze partij is kritisch en zoekt tegelijk altijd naar oplossingen. Dat herken ik heel hard in de nieuwe voorzitters’, reageerde Groen kopstuk Petra De Sutter.

Nadia Naji (30) is adviseur Gezondheid en Sociale Zaken op het kabinet van Brussels minister Elke Van den Brandt. Daarnaast is ze covoorzitter van Groen in Molenbeek. Jeremie Vaneeckhout (36) is Vlaams Parlementslid en ­gemeenteraadslid in het landelijke ­Anzegem. Tussen 2014 en 2019 was hij tijdens het voorzitterschap van ­Meyrem Almaci ondervoorzitter van de partij. Daarvoor was hij ook nog medewerker van Kristof Calvo. Ze profileren zich als covoorzitters, maar op de officiële papieren zal Naji voorzitter zijn.

Een strijd zonder kopstukken

Begin mei stelden de vier kandidaat duo’s zich officieel voor als kandidaat-opvolgers van Almaci. De keuze voor een gedeeld voorzitterschap moet interne verdeeldheid binnen de partij voorkomen.

De voorzittersrace leek van het begin uit te draaien op een tweestrijd tussen de tandem Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, met als grootste tegenstanders Juan Benjumea-Moreno en Elisabeth Meuleman. Meuleman zetelt al sinds 2009 in het Vlaams Parlement en Bunjemeja is Brussels parlementslid. Hun doorgedreven ervaring had het duo enigszins een streepje voor op de andere mededingers. Kopstukken van de partij, zoals Kristof Calvo, stelden zich niet kandidaat.

Uiteindelijk haalden Naji en Vaneeckhout het voorzitterschap binnen. Naji werkte de voorbije twee jaar in stilte aan haar opmars, als covoorzitter van Groen Molenbeek en adviseur op het kabinet van Elke Van Den Brandt. Vaneeckhout was al ondervoorzitter van Groen en zetelt in het Vlaams Parlement.

Jenna Boeve en Jad Zeitouni, heetten van meet af aan de underdogs te zijn, gezien hun jonge leeftijd en voorzichtige stappen binnen de partij. Beiden zijn ook actief binnen Jong Groen. Boeve combineert dat engagement met een functie als adviseur op het kabinet van Elke Van Den Brandt. Brusselaar Zeitouni werkt daarnaast ook op het kabinet van Petra De Sutter.

Net voor de lijst met kandidaten zou afgesloten worden, tekende nog een vierde duo present. Nobele onbekenden Renaat Van Rompaey en Djalikhatou Barry hebben geen politiek mandaat. Beiden waren niet aanwezig bij de voorstelling van alle andere kandidaten omdat ze zich eerst nog aan de leden wilden presenteren.