© Wim Hendrix

Antwerpse toerismesector hoopt op topjaar na moeilijker 2016

De bezettingsgraad van de Antwerpse hotels lag vorig jaar 5,1 procent lager dan in 2015, vooral door de gevolgen van de aanslagen in Brussel. Daarmee kwam er een einde aan de stijgende trend die er sinds 2010 was. Dat bleek uit de toerismecijfers van 2016, die zaterdag tijdens de opening van het cruiseseizoen werden toegelicht. De toeristische sector toonde na de aanslagen wel een enorme veerkracht en Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis is daarom optimistisch voor 2017.

Als voorbeelden van de veerkracht werd onder meer verwezen naar The Tall Ships Races, die in de zomer meer dan een half miljoen bezoekers ontvingen, en naar het eindejaarsevenement ‘Winter in Antwerpen’ dat bijna 1,25 miljoen bezoekers lokte of 16 procent meer dan in 2015.

Ook de grote attracties deden het goed in 2016. ZOO Antwerpen zag het aantal bezoekers voor het eerst sinds 2011 terug stijgen boven 1 miljoen en ging er zo 7 procent op vooruit tegenover het jaar voordien.

Musea

Met 1.753.314 bezoeken kennen ook de stedelijke musea een stijging (+9,5 procent). “Die is bijna volledig te verklaren door de grote toename voor het MAS en het Middelheimmuseum, die samen ruim 1,2 miljoen bezoekers ontvingen, “ aldus Marc Van Peel, waarnemend schepen voor Cultuur.

Dat het Rubenshuis en het Modemuseum (MoMu) daalden, is volgens de stad te verklaren door het enorme succes van Rubens Privé en de Dries Van Noten-tentoonstelling in 2015. Beide tentoonstellingen werden door meer dan 90.000 bezoekers bezocht.

Mindere cijfers waren er voor de monumentale kerken in Antwerpen, die een daling van 5,3 procent kenden. Ook het toeristentrammetje en de rondvaarten met de Flandria kenden een terugval. Mogelijk speelde het natte voorjaar hen parten.

“2017 heeft alles om een topjaar te worden”

Schepen voor Toerisme Koen Kennis is optimistisch voor 2017. “Het heeft alles om een topjaar te worden. Met de opening van het thema- en belevingspark Comics Station komt er alvast een belangrijke attractie bij. Antwerpen profileert zich dit jaar ook als dé wielerstad van Vlaanderen en ver daarbuiten met de start van de Ronde van Vlaanderen in april en het BK Wielrennen in juni. De opening van het Flanders Meeting & Convention Center zorgt voor een belangrijke aanvulling in het aanbod voor zakelijk toerisme.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER