(screenshot livestream Insta)

Royals - De turbulente Noorse verloving van Märtha Louise, en Deense prins "vergeet" broertje bij Royal Run

In Noorwegen is er nog eens een bruiloft op komst, in Duitsland hebben ze er net eentje gehad. Prins William was in Londen "incognito" een straatverkoper. Carl Herzog von Württemberg (wie?) is overleden. En de Royal Run doet prins Christian letterlijk terugkeren. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Märtha Louise zegt "ja"

De Noorse prinses Märtha Louise (50) stapt voor een tweede keer in het huwelijksbootje. Huwelijksklokken hingen al langer in de lucht, maar nu is het officieel: ze is verloofd met de Amerikaanse - zelfverklaarde - sjamaan of spirituele gids Durek Verrett. Haar ouders, koning Harald en koningin Sonja, en haar broer, kroonprins Haakon, feliciteren het paar en wensen hen veel geluk in de toekomst. 

In een livestream op Instagram heeft het koppel uitleg gegeven bij hun liefde. Märtha Louise toonde graag haar groene verlovingsring die Durek Verrett heeft helpen ontwerpen.

Het was hard als sjamaan, zwarte man en biseksueel

Durek Verrett

Hij vertelde dat hij een uitstekende band heeft met de koninklijke familie, maar dat het in het begin moeilijk was om als "sjamaan, zwarte man en biseksueel aansluiting te vinden". Het was er ook op of onder met de drie tienerdochters van Märtha Louise, maar de klik was er en zelfs meteen met de jongste Emma. Märtha Louise verwijst nu naar Verrett als hun "bonus-vader".

Het nieuw samengestelde gezin:

Märtha Louise was eerder getrouwd met kunstenaar Ari Behn en heeft drie dochters met hem. In 2017 gingen de twee uit elkaar en met kerst 2019 stierf Behn onverwacht. Eerder dat jaar had de prinses haar relatie met Durek Verrett bekendgemaakt.

De Noren sluiten niet helemaal de sjamaan in hun hart. Hij veroorzaakte al flink wat ophef door met Märtha Louise in Noorwegen en Denemarken betaalde workshops te organiseren, in zijn podcast  "Ancient wisdom today" een boekje open te doen over hun "heel actief seksleven" en door in zijn boek "Spirit hacking" te insinueren dat kanker ongelukkige kinderen treft. Het boek kreeg daarom - tot zijn frustratie - geen Noorse vertaling.

Verrett noemde achteraf de pers "pestkoppen" en hij vermoedt dat de Noren hem ervan verdenken hun "geliefde Ari Behn afgenomen te hebben". Märtha Louise benadrukte dan weer dat ze "geen man kiest om mensen tevreden te stellen of om aan bepaalde normen te voldoen". Eerst maakte ze een verhuizing naar Los Angeles (VS) bekend, maar maanden later bleek die oversteek toch op te schuiven.

Duits huwelijk na 19 jaar voltrokken

Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg heeft zijn jawoord gegeven aan Carina Axelsson in de evangelische kerk op het landgoed van Berleburg. Onder de genodigden waren onder anderen de Deense kroonprins Frederik met zijn vrouw Mary, die fungeerden als getuigen, en prins Joachim. De Duitse prins Gustav is dan ook de zoon van prinses Benedikte, de zus van de Deense koningin Margrethe en van de Griekse koningin Anne-Marie.  

Nee, geen groot feest na wat we hebben meegemaakt

de Duitse prins Gustav over zijn huwelijk

Het kersverse echtpaar is 53 jaar. Door een clausule in het testament van de grootvader van Gustav liet een huwelijk zo'n 19 jaar op zich wachten. De toekomstige partner van Gustav hoorde arisch, protestants én van hoge adel te zijn, wat de Amerikaanse Carina allemaal niet is. De rechtbank verwierp echter de clausule in het testament in 2020. "We zijn blij dat we vieren met onze hechtste vrienden en familie. We wensen geen groot feest na alles wat we hebben meegemaakt", vertelde prins Gustav aan het tijdschrift Billed Bladet. 

William, de gewiekste straatverkoper

De Britse prins William heeft, als vrijwilliger en weggestoken achter een typisch rood uniform, op straat het magazine The Big Issue verkocht. De Big Issue wordt normaal verkocht door daklozen, langdurig werklozen en mensen die dringend geld nodig hebben om schulden te vermijden. Wie verkoper is, krijgt de eerste bladen gratis. 

Vastgoedmakelaar Richard Hannant dacht een beroemdheid te herkennen op straat en nam eerst op afstand een foto. De prins stak daarop plots de straat over om te komen praten. William ging ook zonder aarzelen op de foto met enkele toeristen en een taxichauffeur. Hij vroeg - uiteraard - of iemand geïnteresseerd was in een exemplaar van The Big Issue. Toen iemand reageerde dat hij geen kleingeld bij zich had, bood de prins als oplossing aan om elektronisch te betalen. 

(lees voort onder de posts)

Royal(s on the) run

Wat startte als een loopevenement voor de 50e verjaardag van de Deense prins Frederik lijkt intussen te zijn uitgegroeid tot een vaste waarde. Op pinkstermaandag hebben ruim 91.000 mensen hun beste beentje voorgezet voor de Royal Run die tegelijkertijd in de steden Aalborg, Aarhus, Kolding, Naestved en Kopenhagen, en op het eiland Bornholm plaatsvond. 

Het gezin van Frederik liet zich van zijn sportiefste kant zien: echtgenote Mary en kinderen Christian, Isabella, Josephine en Vincent liepen enthousiast in de regen mee. De snelle Christian (16) was op het parcours even zijn jongere broer Vincent (11) vergeten, maar maakte dat goed.

BEKIJK - Hoe prins Christian terugkeert voor zijn kleinere broer:

Videospeler inladen...
Prinses Josephine en Isabella met broers en prinsen Vincent en Christian.

BEKIJK - Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary moedigen aan en lopen in de massa mee (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Huis Württemberg rouwt

Op 85-jarige leeftijd is Carl Herzog (hertog) von Württemberg overleden. Hij leidde een van de voornaamste Duitse adellijke geslachten, het Huis Württemberg. Zijn kleinzoon Wilhelm volgt hem, na de dood van vader Friedrich in een verkeersongeluk in 2018, op als hoofd.

 Carl Herzog von Württemberg twee jaar geleden op de jaarlijkse receptie in zijn kasteel.

Het Huis heeft zijn fortuin door de decennia heen geïnvesteerd in industrie, kastelen, landbouw en wijngaarden. Hertog Carl trouwde met Diane d'Orléans in de zomer van 1960 waardoor Frankrijk en Duitsland - bij wijze van spreken - verzoend werden.

Diane d'Orléans is immers de dochter van Henri d'Orléans (de graaf van Parijs tussen 1940 en 1999) en zijn nicht, de Frans-Braziliaanse prinses Isabelle d'Orléans-Bragance. Carl Herzog von Württemberg en Diane d'Orléans kregen zes kinderen en woonden in het kasteel van Altshausen.

Meest gelezen