Video van vrouwen die brutaal worden aangevallen door groep mannen in restaurant veroorzaakt ophef in China

In China is ophef en verontwaardiging ontstaan over een video waarin te zien is hoe vrouwen in een restaurant brutaal worden aangevallen door een groep mannen. De video wakkert het debat over vrouwenrechten aan. "Dit gebeurde in een maatschappij waar geweld tegen vrouwen wijdverbreid is", gaf een anonieme post de aanzet.  

Het incident speelde zich af in een barbecuerestaurant in Tangshan, een stad in de provincie Hebei in het noordoosten van China. Beelden van de bewakingscamera's van het restaurant tonen hoe een man naar een tafeltje stapt waar een vrouw met twee andere vrouwen zit te eten. Hij raakt de vrouw aan, maar wanneer zij hem afweert, slaat hij haar. Andere mannen slepen haar over de grond en blijven haar slaan. Ook haar tafelgenotes krijgen ervan langs. 

BEKIJK - Een fragment van de bewakingscamera's uit het restaurant in Tangshan:

Videospeler inladen...

Twee van de vrouwen werden opgenomen in het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel en ze zijn niet in levensgevaar. Negen mannen werden gearresteerd door de politie.

Video gaat viraal

De video werd in een mum van tijd veelvuldig gedeeld op Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter. Terwijl de nadruk eerst lag op het geweld zelf, kwam het snel tot een debat over seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen. "Dit gebeurde in een maatschappij waar geweld tegen vrouwen wijdverbreid is", gaf een anonieme post de aanzet. "Doen alsof gender er hier niet toe doet, is het geweld negeren waarmee vrouwen te maken krijgen omdat ze vrouw zijn." 

Dit gebeurde in een maatschappij waar geweld tegen vrouwen wijdverbreid is

Hoewel vrouwen sinds Mao officieel "de helft van de hemel omhooghouden" in China, is de Chinese maatschappij van oudsher erg patriarchaal. Huiselijk geweld is pas sinds 2016 strafbaar. Net als elders is huiselijk geweld volgens vrouwenrechtenactivisten ook in China trouwens toegenomen tijdens de coronalockdowns -die in China heel wat frequenter en strikter waren en zijn dan bij ons.  

Nog in 2016 wees een online-enquête bij vrouwelijke studenten uit dat bijna 70 procent slachtoffer was van een vorm van seksuele intimidatie. Eenzelfde percentage kwam naar voren in een nationale bevraging bij fabrieksarbeidsters. 

Rechtszaken die de voorbije jaren werden aangespannen wegens seksuele intimidatie of aanranding leverden meestal niets op voor de aanklager, tenzij die videobewijs kon aandragen. Op de sociale media wordt dan ook de vrees uitgesproken dat ook de negen gewelddadige mannen die werden gearresteerd na de aanval in het restaurant, met een te lichte straf zullen wegkomen. 

Meest gelezen