Is de MacBook Air 2022 zijn prijskaartje waard? Onze gadget inspector neemt hem onder de loep

Apple heeft deze week de MacBook Air 2022 voorgesteld. De meest draagbare uit het gamma laptops van de fabrikant krijgt voor het eerst sinds jaren een ingrijpende restyling. Daarnaast mag hij - samen met de nieuwe MacBook Pro 13 –uitpakken met de spiksplinternieuwe M2-processor. De opgeleukte luchtige laptop is vanaf volgende maand verkrijgbaar.

Raoul Putzeys

Concept

Omdat Apple recentelijk de rest van zijn gamma reeds een make-over gaf met een uniforme moderne look, was de verwachting dat ook de MacBook Air nu aan de beurt zou zijn voor een transformatie of vernieuwingsoperatie. Het werd ook stilaan tijd, aangezien er al sinds 2010 eigenlijk niets essentieels meer gewijzigd was aan de looks van de luchtige laptop. De nieuwe MacBook Air 2022 krijgt direct ook een primeur omdat hij de - eveneens deze week gelanceerde - M2-chip reeds in zijn slanke body meekrijgt.

Design

De nieuwe MacBook Air heeft nu ook het herkenbare unibodydesign, dat we o.a. dus ook terugvinden bij de recente iPhones, iPads (iPad Pro), de MacBook Pro en de iMac. Het gaat hier om een over de hele oppervlakte even dikke (of eerder dunne), volledig platte en rechthoekige vorm met licht afgeronde hoeken. Het design is vrij sober minimalistisch maar tegelijk toch ook voldoende vlot en stijlvol modern. De volledig uit metaal gebouwde Air meet 30 centimeter bij 21,5 centimeter en is dichtgeklapt slechts 1,13 centimeter ‘dik’ (nauwelijks een paar millimeter meer dan een smartphone). Het gewicht bedraagt – ondanks de metalen behuizing – ook slechts 1,24 kg. Hiermee is de nieuwe Air zowaar nog iets lichter én dunner dan zijn voorganger. Deze woog immers 1,3 kilogram en mat (op zijn dikste punt) dichtgeklapt 1,6 centimeter. Een sterk staaltje. Rondom het 13,6 inch-scherm zitten er dunne randen, zoals ook bij de recente MacBook Pro 14 en Pro 16. Zoals bij de MacBook Pro’s is er bij de nieuwe Air ook (nog) voor gekozen om de webcam bovenaan in een notch of uitsparing in het scherm te plaatsen. De MacBook Air 2022 is beschikbaar in zilver, spacegrijs, sterrenlicht of een - naar onze smaak - heel erg stijlvol middernacht (donkerblauw).

Hardware en gebruik

Omdat de randen dunner zijn bij een gelijk gebleven oppervlakte, is het scherm iets gegroeid, namelijk van 13,3 naar 13,6 inch. Er komen dan ook een beetje pixels bij tot 2.560 x 1.664 beeldpuntjes, hetgeen voor een zeer scherpe weergave zorgt op dit formaat. Het gaat nu ook om een meer hoogwaardig Liquid Retina-display met o.a. ook een hogere piekhelderheid van 500 nits (t.o.v. 400 nits vroeger). Waar de recentste voorganger uit 2020 uitgerust was met de M1-processor (system on chip), zit in het hart van de nieuwe MacBook Air de gloednieuwe M2-chip met 8 processorkernen en tot 10 grafische GPU-kernen. Dit maakt de portable nog sneller, efficiënter, krachtiger en energiezuiniger en o.a. nog meer geschikt voor het coderen en decoderen van 4K- en 8K-videostreams. Ter illustratie: de M2 heeft 20 miljard transistoren of 25 procent meer dan de M1, de geheugencontroller heeft een bandbreedte van 100 GB per seconde of 50 procent meer dan de M1, de CPU en de GPU zijn respectievelijk 18 en 35 procent sneller. De laptop kan worden uitgerust met maximaal 24 GB RAM-werkgeheugen en tot 2 TB SSD-opslag. Ondanks zijn forse werkkracht, werkt het systeem geruisloos zonder ventilator.

Nog nieuw zijn o.a. de Face-time HD-webcam die nu een 1080P/Full HD-resolutie heeft (ten opzichte van 720P bij de voorganger), verbeterde hifi-speakers (vier speakers met breed stereogeluid en Dolby Atmos ruimtelijke audio) en een krachtigere batterij die nu ook geschikt is voor snelladen met een optionele 67 watt-stroomadapter (65 euro). Hiermee zou de laptop in minder dan een halfuur alweer voor de helft opgeladen moeten zijn. Het aantal poorten blijft beperkt met twee Thunderbolt/USB 4-poorten en een 3.5mm mini-jack-aansluiting. Nieuw is wel de MagSafe 3-aansluiting voor de laadkabel. Draadloze connectiviteit is mogelijk met Bluetooth 5.0 en wifi 6 (ax).

Apple introduceert ook nog een nieuwe MacBook Pro 13 inch met M2-chip (vanaf 1.619 euro), die met zeer vergelijkbare specificaties uitpakt, maar volgens ons weinig of geen meerwaarde biedt t.o.v. de MacBook Air. Het design van die laatste vinden we zelfs nog mooier. De nieuwe Air is volgens ons nu overigens ook een te overwegen alternatief voor de MacBook Pro 14” (M1 Pro), die o.a. iets groter is en wat meer poorten heeft, maar ook een heel stuk duurder (vanaf 2.253 euro).

Conclusie

De update van de MacBook Air voor 2022 maakt de ultraportable weer voor een hele tijd future-proof. De looks zijn mooi modern, de bouw is (blijft) perfect en de hardware is van topniveau met een kwalitatief scherm, goede batterij en vooral ook de gloednieuwe M2-chip die - zeker voor de (boven)gemiddelde gebruiker - alle denkbare productieve en creatieve taken aankan. De prijs is niet goedkoop, maar wel realistisch voor dit premium pakket. Een aanrader voor wie een krachtige compacte laptop zoekt voor makkelijk mobiel gebruik.

Prijs: vanaf 1.519 euro




Reclame:
De beste MediaMarkt kortingen voor u verzameld >>