Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Spullen gevonden van Britse journalist en Braziliaanse onderzoeker die al week vermist zijn in Amazonewoud

In het Amazonewoud in het westen van Brazilië zijn persoonlijke spullen gevonden van twee mannen die al een week vermist zijn, een Britse journalist en een Braziliaanse expert in inheemse volkeren. Mogelijk is er een verband tussen hun verdwijning en illegale visserij in het Amazonewoud.

Duikers van de brandweer vonden zondag een rugzak met kleren in, een laptop en andere persoonlijke spullen van twee mannen die al een week vermist zijn. Het gaat om de Britse journalist Dom Phillips (57) en de Braziliaan Bruno Pereira (41), een expert in inheemse volkeren. Ook de gezondheidskaart van Pereira werd gevonden. 

Een dag eerder vonden vrijwilligers van de inheemse Matis-bevolkingsgroep al een deel van de boot waarmee de twee mannen begin juni in de regio onderweg waren, een afgelegen uithoek van de deelstaat Amazonas. De twee raakten op 5 juni vermist toen ze op weg waren naar Atalaia do Norte, in het westen van de deelstaat. Ze kwamen er nooit aan.

BEKIJK - De zoekactie naar Dom Phillips en Bruno Pereira:

Videospeler inladen...

Nu verschillende spullen van de mannen gevonden zijn, gaat de familie van Phillips ervan uit dat de twee mannen dood zijn. "Ze zijn niet meer onder ons", schreven de vrouw en schoonmoeder van Phillips op sociale media.

Gedood door visser(s)?

Vorige week vond de politie al mogelijke menselijke resten in een rivier nabij Atalaia do Norte. Het "organisch materiaal" wordt nog altijd onderzocht. Ook een vissersboot waarop bloedsporen zijn gevonden, wordt nog onderzocht. De eigenaar van die boot is opgepakt, als voorlopig enige verdachte in deze verdwijningszaak.

Volgens de politie was die visser een van de laatsten die de twee mannen zou gezien hebben. Leden van een inheemse bevolkingsgroep die de twee vermiste mannen een tijdje vergezelden, beweren dat de visser de twee een dag voor ze verdwenen, bedreigd zou hebben met een geweer.

De man zelf ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning van de Brit en de Braziliaan en zegt dat de militaire politie hem gemarteld heeft om een bekentenis te ontlokken. (De tekst gaat voort onder de kaart.)

Phillips en Pereira zijn experten in de regio. Phillips schreef onder meer voor de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington Post. Pereira werkte tot 2019 voor Funai, het Braziliaanse overheidsagentschap dat erover waakt dat de rechten van de inheemse volkeren worden gerespecteerd. Hij werd ontslagen nadat zijn team ervoor gezorgd had dat een van de grootste illegale mijnen in het Amazonewoud gesloten werd. Een politiek gemotiveerd ontslag gestuurd door de regering van president Bolsonaro, vindt zijn entourage.

BEKIJK - Betogers klagen mysterieuze verdwijning aan: "Laat de dood van Dom en Bruno niet tevergeefs zijn."

Videospeler inladen...

De twee mannen bereidden hun reportagereizen naar verluidt altijd zeer grondig voor. Ze zouden ook net een nieuwe boot hebben gehad, met voldoende brandstof.

Inheemse bevolkingsgroepen zeggen dat de twee mannen bedreigd werden vanwege het werk dat ze deden in de regio, waar illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel welig tieren. Sommige lokale gezaghebbers gaan ervan uit dat er een verband is tussen de verdwijning van de twee mannen en de "vismaffia" in de streek. Maar de federale politie sluit ook andere sporen niet uit, zoals een verband met de drugshandel.

Meest gelezen