Uitbreiding wereldwijd kernarsenaal dreigt; voor eerste keer sinds einde Koude Oorlog

Het wereldwijde nucleaire arsenaal zal de volgende jaren mogelijk opnieuw een groei vertonen. Daarmee zou het aantal kernwapens op aarde voor de eerste keer sinds de Koude Oorlog opnieuw een uitbreiding kunnen kennen. Dat zegt een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) in Zweden.

“De Russische invasie in Oekraïne en de westerse steun voor dit laatste land hebben de spanningen tussen de negen kernwapenstaten in de wereld doen toenemen”, wordt in het rapport aangevoerd.

Nucleaire retoriek

“Terwijl het aantal kernwapens het voorbije jaar nog een lichte daling toonde, zou die trend snel kunnen worden omgekeerd”, merkt het Sipri op. “Daarmee dreigt het nucleaire arsenaal voor de eerste keer in verscheidene decennia opnieuw te zullen aangroeien, tenzij door de kernmachten onmiddellijk actie wordt ondernomen.”

“Alle kernwapenstaten vergroten of versterken hun arsenalen”, waarschuwt Wilfred Wan, expert massavernietigingswapens bij Sipri. “De meeste landen drijven de nucleaire retoriek op en ruimen in hun militaire strategieën opnieuw een grotere plaats voor kernwapens. Dit is een bijzonder zorgwekkende trend.”

Drie dagen na aanval van zijn land op Oekraïne, zette de Russische dictator Vladimir Poetin de nucleaire afschrikking op scherp. Hij stuurde daarbij een rechtstreekse waarschuwing aan naties die Rusland bij de inval in Oekraïne in de weg zouden staan. Die landen zouden volgens Poetin worden geconfronteerd met consequenties die ze in heel hun geschiedenis nog niet hadden gezien.

Waarschuwing

Rusland beschikt over 5.977 kernkoppen. Daarmee heeft dat land het grootste nucleaire wapenarsenaal van de hele wereld. Rusland heeft ongeveer 550 kernwapens meer dan de Verenigde Staten. De twee landen bezitten meer dan 90 procent van het aantal kernkoppen dat in de wereld is terug te vinden.

Sipri merkte daarbij wel op dat China zich midden in een uitbreiding met naar schatting meer dan 300 nieuwe raketsilo’s bevindt.

Volgens Sipri konden er in januari van dit jaar 12.705 kernkoppen worden geteld. Op hetzelfde tijdstip vorig jaar zou er nog sprake zijn geweest van 13.080 nucleaire wapens. “Naar schatting 3.732 kernkoppen kunnen met raketten of vliegtuigen worden gelanceerd.”

“Ongeveer 2.000 exemplaren, nagenoeg allemaal in het bezit van Rusland of de Verenigde Staten, werden in staat van hoge paraatheid gehouden”, luidt het nog.

“Dringende uitdagingen” voor de wereld

“De wereld bevindt zich in een periode waarin de de mensheid en de planeet voor een reeks diepgaande en dringende gemeenschappelijke uitdagingen staan”, stipt Stefan Lofven, voorzitter van Sipri en voormalig premier van Zweden, aan.

“Die knelpunten kunnen alleen door een internationale samenwerking worden aangepakt. Maar net op datzelfde ogenblik zijn de betrekkingen tussen de grote mogendheden van de wereld verder verslechterd.

(lb)

Meer