Deze afbeelding toont vier kaarten die zijn gemaakt met de nieuwe ESA Gaia-gegevens die op 13 juni 2022 zijn vrijgegeven.
Volledig scherm
Deze afbeelding toont vier kaarten die zijn gemaakt met de nieuwe ESA Gaia-gegevens die op 13 juni 2022 zijn vrijgegeven. © ESA/Gaia/DPAC; CC BY-SA 3.0 IGO, CC BY-SA 3.0 IGO

Ruimtetelescoop Gaia toont meest gedetailleerde kaart van onze Melkweg tot nu toe

Het Europees Ruimteagentschap ESA onthult vandaag de nieuwe onderzoeksresultaten van haar Gaia-missie. Het doel van deze ruimtetelescoop is om de meest nauwkeurige en complete kaart te maken van onze Melkweg. Heel wat nieuwe gegevens zijn hier nu aan toegevoegd en dat zorgt voor nieuwe fascinerende inzichten in het sterrenstelsel waarin wij leven. Van vreemde ‘sterbevingen’ tot het DNA van de Melkweg. 

5 reacties

  • Paul van de velde

    2 jaar geleden
    De grootsheid van ons sterrenstelsel, en zo zijn er honderden miljarden, is niet te vatten. Nog niet zolang geleden dacht men dat de aarde het centrum van de "wereld" was, kwestie van ego en onwetendheid kon dat tellen. We moeten nog veel sporten op de ladder van de evolutie beklimmen om inzage te krijgen van wat er zich buiten afspeelt en tot wat ons brein in staat is.
  • Chris Van den Eynde

    2 jaar geleden
    Knap, ik ging er altijd van uit, dat in het heelal geen kleuren te zien waren, maar achteraf ingekleurd werden, weer iets bijgeleerd. Altijd een interessant onderwerp.
  • johanneke li

    2 jaar geleden
    De wetenschap staat niet stil, dus de kans dat we snellere ruimtetuigen ontwikkelen is niet uit te sluiten.
  • Jacky Leman

    2 jaar geleden
    Vergelijking waar de aarde bevind in het melkwegstelsel (100.000 lichtjaar in doorsnede): van alle zandstranden op onze planeet is de aarde één zandkorrel. Wie zoekt die vind. En als je denkt om te reizen: na de zon bevind de eerste dichstbijzijnde ster op 4 lichtjaar. Reistijd ongeveer 60.000-80.000 jaar. En het dichtste tweede Galaxy Andromeda is 2,5 miljoen lichtjaar. Conclusie: Blijf met je voetjes op de grond en geniet van het leven zolang je kan.
  • Karel Valgaern

    2 jaar geleden
    Prachtige grootsheid. En wat doet die nietige mensheid met zulke schoonheid? Het vernietigen, en sommigen zijn er nog trots op ook. (