Eerste zelfrijdende shuttlebus in Mechelen vervoert zowel mensen als pakjes

Op het bedrijventerrein van Mechelen-Noord rijdt sinds vandaag een zelfrijdende shuttlebus rond. Het is de eerste in Vlaanderen op de openbare weg. Het busje vervoert zowel mensen als pakjes.Ā "We zijn nog verplicht om er een begeleider bij te zetten, maar eigenlijk is dat niet meer nodig", zegtĀ VickyĀ Vanmarcke (Open VLD), schepen van Mobiliteit in Mechelen.

"We willen de shuttlebus voor twee zaken inzetten", vertelt schepen voor Mobiliteit Vicky Vanmarcke (open VLD). "Enerzijds om mensen te vervoeren die bijvoorbeeld aan de bushalte afstappen en nog tot aan een bedrijf moeten geraken. Anderzijds willen we er ook pakjes mee vervoeren. Dat gebeurt dan met automaten van bpost die in de shuttle staan. De mensen op het bedrijventerrein kunnen dan een tijdstip aangeven, en dan komt de shuttle langs en kunnen ze een pakje uit de locker halen, of er een meegeven."

We willen dit project op termijn uitbreiden, want zelfrijdende auto's veroorzaken minder ongevallen en minder file

Vicky Vanmarcke (Open VLD), schepen voor Mobiliteit

De shuttle is een primeur voor Vlaanderen en kadert in een Europees pilootproject. "Verschillende simulaties hebben aangetoond dat zelfrijdende auto's minder ongevallen en minder filevorming veroorzaken", vertelt Vanmarcke. "Als dit goed loopt, willen we het uitbreiden naar plekken waar er meer verkeer is."

Begeleider

"We zijn nog verplicht om er een begeleider bij te zetten die in geval van nood kan ingrijpen, maar in principe kan het busje volledig zelfstandig rijden", vertelt Vanmarcke. "Het voordeel is dat de persoon in de shuttle niet per se een chauffeur hoeft te zijn. Het voertuig kan vanop afstand worden bestuurd."

De stad Mechelen gaat het project twee maanden uittesten. Op basis van de ervaringen van de gebruikers en de bedrijven zal het geƫvalueerd worden.

Bekijk hier enkele beelden van de lancering van de shuttlebus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen